Zbog Ukrajine i Rusije granicu Poljske čuvaće dronovi

Pojačano obezbjeđenje granice ima za cilj da eliminiše bojazni Poljaka od hibridnog rata i evntualnog upada vojnika
1 komentar(a)
dron, Foto: Digidirect.com.au
dron, Foto: Digidirect.com.au
Ažurirano: 10.11.2014. 10:04h

Zbog sukoba u Ukrajini i sve zategnutijih odnosa sa Rusijom, Poljska ubrzano obezbjeđuje svoje istočne granice sa Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom a uskoro će je nadgledati i bespilotne letjelice.

Poljska je već od ulaska u šengenski prostor 2007. godine u obezbjeđenje svojih istočnih granica koje su postale spoljna granica Evropske unije uložila 375 miliona eura ali sada ubrzano do sredine 2015. godine ulaže još 23 miliona eura u opremu za suzbijanje šverca ljudi i roba preko granice, piše današnja "Žečpospolita".

Poljska Granična straža raspisala je tender za nabavku četiri kompleta dronova sa po tri bespilotne letilice u svakom, koji će uskoro početi da nadgledaju tu spoljnu granicu EU.

Na istočnim granicama počela je takođe izgradnja još 12 specijalnih stražarskih tornjeva, visokih 35 metara koji će biti opremljeni najmodernijim termalnim kamerama i sistemima noćnog viđenja.

Pojačano obezbjeđenje granice ima za cilj da eliminiše bojazni Poljaka od hibridnog rata i evntualnog upada vojnika strane sile u neoznačenim uniformama, koje u Poljskoj od izbijanja krize na Krimu i na istoku Ukrajine nazivaju ironično "zeleni čovječuljci."

Strah od takvog scenarija daljeg razvoja krize u odnosima sa Rusijom izrazio je na godišnjicu pada Berlinskog zida, u nedelju, bivši poljski predsednik, nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, Leh Valensa.

"Ako mi, najbliži susjedi Ukrajine ne učinimo ništa, možda će ti zeleni čovječuljci koji se šećkaju po istočnoj Ukrajini zakucati za mjesec dva dana i na naša vrata. I šta onda? Ne smijemo da se lažemo. To nisu pobunjenici, apatridi koji žele da za sebe izbore parče zemlje. To ne možemo da prihvatimo, to je podrivanje temelja Evrope i svijeta", kazao je Valensa u intervjuu koji objavljuje Dojče vele.

Bonus video: