Čerčil bio za napad na Moskvu?

Ovakvi navodi su čudni, s obzirom na to da su Britanci i Sovjeti bili saveznici u Drugom svjetskom ratu, a atomski napad na Moskvu Čerčil je preko desničarskog republikanskog senatora Stajlsa Bridžisa prenio predsjedniku SAD Hariju Trumanu
3 komentar(a)
Vinston Čerčil, Foto: Wordpress.com
Vinston Čerčil, Foto: Wordpress.com
Ažurirano: 09.11.2014. 20:40h

Tajna bilješka iz arhiva FBI navodi da je britanski premijer Vinston Čerčil apelovao na SAD da atomskom bombom “obrišu“ Kremlj.

Navodno, on je istakao da je to jedini preostali način za sprječavanje širenja komunizma na zapad.

Izvod iz tajne bilješke objavljen je u knjizi istraživačkog novinara Tomasa Majera, koji je pisao o Čerčilu i Kenediju, a ideju o atomskoj bombi je prenio amerikancima 1947. godine, prenosi RT.

Ovakvi navodi su čudni, s obzirom na to da su Britanci i Sovjeti bili saveznici u Drugom svjetskom ratu, a atomski napad na Moskvu Čerčil je preko desničarskog republikanskog senatora Stajlsa Bridžisa prenio predsjedniku SAD Hariju Trumanu.

Bilješka FBI navodi da je Čerčil insistirao da je jedini način za spasavanje civilizacije odluka američkog predsjednika da Rusiju predstavi kao prijetnju svjetskom miru, a potom je napadne. SSSR je svoju prvu atomsku bombu testirala 1949. godine, što je naišlo na iznenađenje u SAD, koje nisu znale da zvanična Moskva uopšte ima namjeru da se upusti u razvoj nuklearnog naoružanja.

Čerčil je istakao da ukoliko SAD ne napadne SSSR, SSSR će napasti nju, za dvije ili tri godine, te da će vratiti civilizaciju za mnogo godina unazad.

Bonus video: