Afera sa suprugama poslanika otkrila mahinacije sa dnevnicama

Aferom sa nezakonitim uzimanjem dnevnica pozabaviće se i tužilaštvo, pošto prijavu protiv poslanika podnosi opozicioni Savez demokratske ljevice
1 komentar(a)
Varšava, Foto: Shutterstock
Varšava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2014. 11:04h

Bančenje i bahato ponašanje supruga trojice poslanika opozicionih poljskih konzervativaca tokom leta za Madrid otkrilo je daleko veću aferu mahinacija sa dnevnicama za međunarodne aktivnosti Sejma poljskog parlamenta, pošto su poslanici obračunali put kolima a u stvari letjeli sa niskobudžetskom avio kompanijom.

Poljski tabloid “Fakt” opisao je sredinom sedmice bahato ponašanje i pijančenje supruga trojice poslanika Sejma i jednog europoslanika za konzervativnu stranku Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, na letu u Madrid 29. oktobra na zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Supruge poslanika počele su da se gurkaju sa stjuardesom koja ih je upozorila da je zabranjeno da tokom leta piju piće koje su unijele u avion, i tek je kapetan aviona koji je bio spreman da prinudno sleti na prvi aerodrom i stvar preda policiji natjerao je izgrednice da se smire.

Iz tabloida je, međutim, rukovodstvo Sejma poljskog parlamenta saznalo da je mlađa garda konzervativnih poslanika letjela kao dio zvanične delegacije Sejma avionom po cijeni od 200 eira, iako su najavili da će putovati kolima i Sejm im je isplatio dnevnice kao da prelaze ukupno 6.000 kilometara i noćenje u hotelu.

Tek pošto su o skandalu tokom leta iz Madrida počeli da pišu ostali mediji, poslanici su napisali kancelariji Sejma da su promijenili plan i odustali od automobila a da će vratiti dnevnice na koje nisu imali pravo.

Po naređenju lidera konzervativaca, Jaroslava Kačinjskog, poslanici su u petak suspendovani i u partiji i u poslaničkom klubu dok se stvar ne razjasni a predsjednik Sejma poljskog parlamenta, Radoslav Šikorski najavio je tokom vikenda tim povodom generalne provjere opravdanosti dnevnice koje uzimaju za razna putovanja poslanici.

"Sigurno će ići pred etičku komisiju Sejma. Dalji koraci zavise od toga kako ubjedljivo će biti njihovo objašnjenje", kazao je Šikorski.

Aferom sa nezakonitim uzimanjem dnevnica pozabaviće se i tužilaštvo, pošto prijavu protiv poslanika podnosi opozicioni Savez demokratske ljevice.

"Ti poslanici nisu izblamirali samo sebe, već cijeli parlament", upozorio je šef poljske diplomatije Gžegož Shetina.

Bonus video: