Nema sukoba interesa: EU, Gasprom i jedan brak

„Čini se da ona (Mogerini) do te mjere voli Putina, da se poistevjećuje s njegovim pogledima, da vidi svijet iz njegove perspektive, a ne iz perspektive EU,” smatra urednik "Ekonomista"
72 pregleda 0 komentar(a)
Federika Mogerini, Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2014. 07:58h

Evropska unija je saopštila da u činjenici da je portparolka visoke predstavice EU za spoljnu politiku, Federike Mogerini, udata za istaknutog lobistu ruskog Gasproma, nema sukoba interesa.

Ketrin Rej se udala za Tomasa Baroa-Tastea u Francuskoj 19. oktobra 2013. Njen muž je partner u briselskoj filijali lobističke firme „G plus“. U njegovoj biografiji na veb stranici stoji da „pomaže i koordinira evropski dio svjetskog konzorcijuma koji savjetuje velike međunarodne energetske kompanije u oblasti komunikacija i odnosa s javnošću,“ piše Radio Slobodna Evropa.

Iako te „glavne međunarodne energetske kompanije“ nisu imenovane, Baro-Tast se u medijima najčešće pominje kao „savjetnik u evropskim javnim poslovima Gasproma“. Kada je objavljena vijest o njegovoj promociji za partnera, navedeno je da je on „savjetnik Gaspromu u poslovima sa nadležnima u EU“.

U registru transparentnosti EU, kao jedan od glavnih klijenata „Diversified Energy Communication“ izlistan je i „G plus“, sa ukupnim godišnjim prometom između 300.000 i 350.000 eura, a Baro-Tast je naveden kao jedan od zaposlenih „akreditovan za pristup prostorijama Evropskog parlamenta“.

RSE dalje navodi da je on 29. novembra viđen u društvu ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka, kad je ovaj stigao u Brisel na pregovore sa evropskim i ukrajinskim zvaničnicima o isporukama gasa.

Margaritis Shinas, glavni portparol Evropske komisije, koji je učestvovao u procesu zapošljavanja novog člana svog tima, u pismenoj izjavi za RSE je naveo da je Ketrin Rej izvjestila nadležne u EU o tome čime se njen suprug bavi, uključujući njegov rad za Gasprom.

„Rej je poštovala etičku proceduru kako to zahtijeva Evropska komisija”, piše Shinas i dodaje da je Mogerini „učestvovala“ u procesu odabira, ali nije imenovala Ketrin Rej.

Shinas napominje da su oblasti kojima se Rej bavi: Afrika, Latinska Amerika i zemlje zaliva.

„Za evropske poslove, uključujući Rusiju, zadužena je Maja Kocijančič”, dodao je Shinas, zaključivši da upravo zbog toga „mi ne vjerujemo da postoji potencijalni sukob interesa”.

Mogerini, bivša italijanska ministarka spoljnih poslova, od početka je bila kontroverzan izbor za naslejdnicu Ketrin Ešton. Kritičari su joj zamjerali političko neiskustvo i strahovali da će biti popustljiva prema Rusiji.

Edvard Lukas, viši urednik za energiju i prirodne resurse britanskog „Ekonomista“, koji je ljetos na društvenim mrežama govorio protiv kandidature Mogerini, kaže kako ga posebno brine „zaslijepljenost“ italijanske ministarke Putinom.

„Čini se da ona do te mjere voli Putina, da se poistevjećuje s njegovim pogledima, da vidi svijet iz njegove perspektive, a ne iz perspektive EU”, kazao je Lukas.

Renci lobirao u korist Gasproma

Federiku Mogerini (41), je na mjesto ministarke spoljnih poslova Italije u februaru 2014. postavio premijer Mateo Renci, koji je nakon toga uporno i uspješno lobirao da upravo ona u EU zamijeni Ketrin Ešton.

RSE navodi da je on bio jedini predsjednik vlade u okviru Unije koji je bio protiv proširivanja sankcija Rusiji zbog djelovanja Kremlja u ukrajinskoj krizi.

Renci je takođe lobirao u korist Gasproma, podržavajući projekat gasovoda Južni tok, koji je Brisel potpuno odbio kao „projekat koji nije u skladu s pravilima EU“.

Bonus video: