DODATNE JEDINICE

Porošenko šalje još vojske na istok

"Formirano je nekoliko novih vojnih jedinica i grupacija, što će omogućiti pokretanje moguće ofanzive na gradove Marijupolj, Berđansk, Harkov i sjever Luganska"
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
17.02.2019. 02:10h

 Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio da je naložio komandi ukrajinske vojske da pošalje dodatne vojne jedinice na istok i jugoistok zemlje. 

"Formirano je nekoliko novih vojnih jedinica i grupacija, što će omogućiti pokretanje moguće ofanzive na gradove Marijupolj, Berđansk, Harkov i sjever Luganska", rekao je Porošenko na sjednici Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu u Kijevu, a prenio je Rojters.

Porošenko je tu sjednicu sazvao kao odgovor na predsedničke i parlamentarne izbore koje su u nedjelju na istoku Ukrajine održale proruske snage koje kontrolišu Donjecku i Lugansku oblast. Zvanični Kijev i Zapad su te izbore nazvali nelegalnim. 

Ukrajinski predsjednik je na sedici takodje izjavio kako je siguran da će Nacionalni savjet i Vrhovna rada podržati njegovu odluku da ukine zakon o specijalnom statusu Donjecke i Luganske oblasti. 

On je dodao i da je zvanični Kijev i dalje posvećen mirovnom sporazumu, koji su 5. septembra u Minsku dogovorili predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih snaga sa istoka Ukrajine, ali je od tada više puta prekršen. 

"Ukrajina i dalje čvrsto podržava mirovni plan. Medjutim, drugi potpisnici tog sporazuma ne ispunjavaju obaveze koje su preuzeli", rekao je Porošenko na sjednici.