Rusija bojkotuje nuklearni samit

Dvojica zvaničnika, pozivajući se na diplomatsku notu iz Moskve, saopštili su danas da se bojkot odnosi i na sastanak 2016
1 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 16:41h

Rusija poručila SAD da će bojkotovati Samit o nuklearnoj bezbjednosti 2016, zbog njegove političke prirode, saopštile su danas neimenovane diplomate.

Predstavnici Moskve nisu bili prisutni na prošlonedjeljnoj sednici u Vašingtonu posvećenoj planiranju Samita, ali je ostalo nejasno da li Rusija namjerava da tom skupu prisustvuje, rekli su diplomatski izvori agenciji AP.

Dvojica zvaničnika, pozivajući se na diplomatsku notu iz Moskve, saopštili su danas da se bojkot odnosi i na sastanak 2016. Jedan od diplomata je rekao da nota sadrži protivljenje Rusije održavanju Samita zbog njegove navodne političke prirode.

Rusija smatra da bilo kakav sastanak o nuklearnoj bezbjednosti treba da bude održan na tehničkom nivou, naveo je taj diplomata. Rusija je učestvovala na sličnim Samitima u prošlosti, a diplomata koji je upoznat sa stavom Moskve, rekao je da je ona već izrazila rezervisanost, na prošlom sastanku u Hagu u martu.

Diplomata nije precizirao razloge, ali je dodao da "izmijenjena politička atmosfera", ukratko napetosti između Rusije i SAD oko Ukrajine, uticala na odluku Kremlja da sastanku ne prisustvuje. U ministarstvu spoljnih poslova Rusije u Moskvi nisu odmah odgovorili na zahtjev američke agencije za komentar.

Na posljednjem Samitu 35 država članica razgovaralo je o prerastanju meĐunarodnih smJernica o nuklearnoj bezbjednosti u zakone i pokretanju procedura za zaštitu nuklearnih instalacija kroz nezavisnu kontrolu. Na Samitu je takođe razgovarano o novoj incijativi za smanjenje nuklearnog naoružanja, a Japan, Italija i Belgija pristali su da smanje svoje zalihe visokoobogaćenog uranijuma i plutonijuma.

Rusija je odbila da podrži američku incijativu, kao i Kina, Indija i Pakistan. Samite je pokrenuo predsjednik SAD Barak Obama 2010. u cilju sprječavanja terorista da dodju u posjed nukleranog materijala.

Zvaničnici koji su govorili u ponedjeljak su rekli da je sem Rusije, svih 54 države koje su učestvovale na martovskom Samitu prisustvovalo pripremnom sastanku u Vašingtonu.

Bonus video: