Merkel: Njemačka se neće zaduživati da bi podstakla rast eurozone

Merkel je poručila da je njemačka prirveda stabilna, ali da su međunarodna žarišta, poput onog u Ukrajini zbog kog su Rusiji nametnute sankcije, pogodila neke njemačke firme i dovela do neizvjesne poslovne klime
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2014. 14:41h

Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je eurozona osjetljiva i naglasila da se najveća evropska privreda neće dodatno zaduživati da bi podstakla investicije.

Merkel je odbacila pozive partnera iz eurozone da učini više da podstakne ekonomski rast.

U eurozoni je od vrhunca dužničke krize ostvaren veliki ekonomski napredak, navela je kancelarka, dodajući da su Irska, Portugal, Španija i Grčka izašle iz programa međunarodne finansijske pomoći ili te programe privode kraju, prenosi agencija Reuters.

Evropska komisija je danas saopštila da će eurozoni biti potrebno još godinu dana da postigne skroman nivo privrednog rasta, snizivši ekonomske prognoze i navodeći da očekuje dodatno usporavanje inflacije i visoku nezaposlenost. Izvozno orijentisana Njemačka snizila je prognoze privrednog rasta za ovu i iduću godinu na 1,2 odnosno 1,3 odsto, okrivljujući za slaba očekivanja skroman globalni privredni rast i međunarodne krize.

Berlin je prethodno za 2014. i 2015. prognozirao rast od 2 odnosno 1,8 odsto. Merkel je poručila da je njemačka prirveda stabilna, ali da su međunarodna žarišta, poput onog u Ukrajini zbog kog su Rusiji nametnute sankcije, pogodila neke njemačke firme i dovela do neizvjesne poslovne klime.

Njemačka iduće godine planira da uravnoteži budžet, ali kancelarka napominje da investicije koje su neophodne neće doći kroz novo zaduživanje, već kroz privlačenje investicija iz privatnog sektora.

Bonus video: