Klimkin: Povratićemo teritorije na istoku Ukrajine

Ukrajinska vojska navela je da je željela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala
2 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2014. 10:31h

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kaže da vlasti u Kijevu namjeravaju da "povrate" područja na istoku Ukrajine poslije izbora pobunjenika održanih u nedjelju.

"Neki regioni u istočnoj Ukrajini su u stvari pod kontrolom proruskih terorista i ruskih vojnika. Međutim, to su ukrajinska područja i mi ćemo ih povratiti", rekao je Klimkin u intervjuu za njemački list Bild.

On nije naveo detalje o mogućoj vojnoj interveciji poslije povlačenja ukrajinskih vojnika iz istoka zemlje.

Ukrajinska vojska navela je da je željela da uguši prorusku pobunu, ali je nailazila i na otpor prisutnih ruskih vojnika, što je Moskva u nekoliko navrata demantovala.

Klimkin je ocijenio da izbori pobunjenika u Donjecku i Lugansku predstavljaju "ozbiljno kršenje" sporazuma potpisanog u Minsku 5. septembra između ukrajinskih vlasti i proruskih pobunjenika o prekidu vatre.

"Još ne znam da li možemo govoriti o potpunom neuspjehu sporazuma iz Minska, ali rusko priznavanje (prorurskih) izbora predstavlja njegovo ozbiljno kršenje", rekao je ukrajinski ministar koji je pozvao međunarodnu zajednicu na dodatni pritisak na Rusiju i jačanje sankcija toj zemlji.

On je ponovo osudio "redovne upade ruskih vojnika" u pobunjeničke zone u Ukrajini.

"Ukrajinske snage su spremne da brane svoju zemlju, kao nikad do sada", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Dva dana poslije pobunjeničkih izbora, ukrajinski Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu sastaje se danas u Kijevu da bi razmotrili ukidanje zakona o "specijalnom statusu" regiona na istoku Ukrajine usvojenom u septembru, prema kojem ta područja uživaju širu autonomiju tokom tri godine.

"Nema problema": Lugansk ne mari što Porošenko hoće da mu ukine specijalni status

Zvaničnici samoproglašene Luganske Narodne Republike nijesu zabrinuti zbog namjere ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ukine zakon o specijalanom statusu regiona Donjeck i Lugansk.

"Nema problema. Taj zakon nam ionako ne odgovara", rekao je predsjednik Narodnog savjeta Aleksej Karjakin, prenijela je agencija Tas.

Predsjedknik Ukrajine Petro Porošenko je u ponedjeljak najavio da će danas predložiti povlačenje zakona, dogovorenog u okviru sporazuma o primirju, kojim se regionima Donjecka i Luganska daje izvjesan nivo autonomije u naredne tri godine.

Prema zakonu o specijalnom statusu, regionima Donjeck i Lugansk dozvoljeno je vođenje unutrašnjih poslova i predviđeno je održavanje lokalnih izbora 7. decembra.

Porošenko je rekao i da bi drugi zakon mogao da bude donijet ako samoproglašene republike ne povuku rezultate izbora od 2. novembra.

Te izbore Kijev i zapadne zemlje ne priznaju, za razliku od Moskve.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova prošle sedmice je saopštilo da su izbori u samoproglašenim republikama Lugansk i Donjeck potpuno u skladu sa sporazumom iz Minska.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je 7. decembar datum za kada je Kijev zakazao lokalne izbore, određen jednostrano, bez saglasnosti Donjecka i Luganska.

Galerija

Bonus video: