NATO: Ruski avioni provociraju

"Značajno je to što je ranije većina tih ulazaka u vazdušni prostor EU obuhvatala veoma male grupe aviona, ponekad samo jednog ili najviše dva aviona"
3 komentar(a)
Američki avioni, Foto: Beta-AP
Američki avioni, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.11.2014. 17:16h

Vrhovni komandant NATO u Evropi Filip Bridlav kaže da su ruski borbeni avioni u evropskom vazdušnom prostoru letjeli "na provokativnijim rutama nego obično".

"Značajno je to što je ranije većina tih ulazaka u vazdušni prostor EU obuhvatala veoma male grupe aviona, ponekad samo jednog ili najviše dva aviona", rekao je američki general Bridlav na konferenciji za štampu u Pentagonu.

"Ono što smo mogli vidjeti tokom proteklih nedjelju dana su bile veće, složenije formacije aviona, koji su zadirali malo dublje u vazdušni prostor Evrope, a rekao bih i da su letjeli na nešto provokativnijim rutama", rekao je on. NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presrijeću i identifikuju, u napetim vremenima u odnosima između Istoka i Zapada zbog krize u Ukrajini. Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presrijetanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine.

Bonus video: