Njemačka se neće boriti da zadrži Britaniju u EU

Merkelova je poručila Kameronu, na marginama samita EU prošlog mjeseca, da njegovi koraci na ograničavanju priliva imigranata iz zemalja članica, podrivaju osnovne principe evropskog bloka i da se Njemačka, ukoliko se sa takvom politikom nastavi, neće više boriti da zadrži Britaniju u Uniji
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2014. 13:53h

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je britanskog premijera Dejvida Kamerona da se Britanija približava "tački bez povratka" sa EU, izvijestio je "Špigl".

Kako piše njemački list, Merkelova je poručila Kameronu, na marginama samita EU prošlog mjeseca, da njegovi koraci na ograničavanju priliva imigranata iz zemalja članica, podrivaju osnovne principe evropskog bloka i da se Njemačka, ukoliko se sa takvom politikom nastavi, neće više boriti da zadrži Britaniju u Uniji.

"Po prvi put, Kameron gura svoju državu prema ''tački bez povratka'' u smislu članstva u EU, smatraju kancelarka i ministarstvo spoljnih poslova", navodi "Špigl", pozivajući se na neimenovane izvore iz njemačke vlade.

Ukoliko Kameron uvede kvotu na građane EU koji odlaze u Britaniju, "to će onda biti to", prenosi nedjeljnik, izjavu izvora iz njemačke vlade.

Prema pisanju "Špigla", u privatnom razgovoru Merkelove sa Kameronom skoro da nije dotaknuto sporno pitanje, zahtjeva Unije Britaniji da do 1. decembra u budžet EU uplati 2,1 milijardu evra, što je ta država odbila, prenio je AFP.

Kameron je u obraćanju parlamentu prošle sedmice rekao da su suma koja se zahtjeva, kao i kratak rok, za Britaniju neprihvatljivi.

Konzervativna stranka britanskog premijera teži da suzbije imigraciju u zemlji, suočena sa povećanim pritiskom britanske Stranke za nezavisnost (UKIP), orjentisane protiv EU, pred izbore.

Prema pravilima EU, građani većine država članica imaju pravo da žive i rade u bilo kojoj drugoj državi članici.

Merkelova je u intervjuu prošlog mjeseca upozorila da bilo kakve pokušaje "narušavanja fundamentalnih principa slobode kretanja u EU", evropski partneri Britanije neće tolerisati.

Kameron je pristao da održi referendum o članstvu Britanije u EU 2017. ukoliko pobijedi na opštim izborima u maju.

Bonus video: