Helmut Kol kritikuje Zapad zbog izolacije Rusije

Kol, koji je bio njemački kancelar od 1982. do 1998. godine, žali zbog toga što je došlo do izolacije Rusije i naročito kritikuje to što su države G7 u junu održale samit bez Rusije. To je, po njegovom mišljenju, bilo radikalan i ozbiljan potez
0 komentar(a)
Helmut Kol, Foto: Reuters
Helmut Kol, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2014. 13:23h

Bivši njemački kancelar Helmut Kol kritikovao je politiku Zapada usmjerenu ka izolaciji Rusije i istakao da je Zapad morao da djeluje mudrije kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

U svojoj novoj knjizi, koja će biti objavljena sljedeće nedjelje, on upozorava da zapadne zemlje, ali i Rusija i Ukrajina ne smiju da dozvole da "prokockamo sve što smo nekad postigli", prenosi njemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Kol, koji je bio njemački kancelar od 1982. do 1998. godine, žali zbog toga što je došlo do izolacije Rusije i naročito kritikuje to što su države G7 u junu održale samit bez Rusije. To je, po njegovom mišljenju, bilo radikalan i ozbiljan potez. Helmut Kol je kao kancelar Nemačke 1998. godine u velikoj mjeri uticao na odluku o prijemu Rusije u grupu najvažnijih industrijskih zemalja.

Kol je u knjizi iznio kritike i na račun vlade svog nasljednika Gerharda Šredera naročito u politici eurozone.

Bonus video: