Italijani preuređuju crkve u banke, pozorišta i mehaničarske radionice

Nekoliko hiljada crkava u Italiji nedavno je dobilo nove vlasnike, što ukazuje da se i katolička crkva suočava sa krizom i da to društvo sve više ide u sekularizam
4 komentar(a)
Vatikan, Foto: Beta/AP
Vatikan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.10.2014. 20:50h

Ekonomska kriza u Italiji uzrok je tome da veliki broj crkava bude prodat privatnicima, koji zgradama mijenjaju svrhu i pretvaraju ih u banke, pozorišta, noćne klubove, pa čak i u mehaničarske radionice.

Nekoliko hiljada crkava u Italiji nedavno je dobilo nove vlasnike, što ukazuje da se i katolička crkva suočava sa krizom i da to društvo sve više ide u sekularizam. Fotograf Andrea di Martino posjetio je nekadašnje crkve i slikao oko 70 novih preuređenih lokacija. Crkva "Madona dela Neve" u regionu Komo je bila među prvima koje je obišao i koja mu je bila inspiracija za cjelokupan projekat. Ova crkva je krajem pedesetih godina promijenila namjenu i sada je uspješna automehaničarska radionica. Crkvama u Italiji mijenjaju svrhu, ukoliko su bezbjednsni uslovi u zdanju preopasni ili ako je broj vjernika drastično smanjen. Promjena namjene crkvenih zdanja ne događa se samo u Italiji, već i u drugim zapadnoevropskim državama. Tokom 2008. godine, lanac holandskih knjižara "Seleksiz" preuredio je crkvu izgrađenu 1924. godine u Mastrihtu.

Bonus video: