Britanija još vraća ratne dugove

Dok Evropa obilježava stogodišnjicu rata, šef Trezora Džordž Ozborn izjavio je u petak da Vlada planira da otkupi ratne obveznice izdate 1917. kada je na taj način refinansirala 218 miliona funti duga nastalog još u 18. vijeku
0 komentar(a)
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
London, nevrijeme, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 19:57h

Velika Britanija otplaćuje dvije milijarde funti (2,6 milijardi eura) duga građanima koji su joj pomogli kupujući državne obveznice tokom Prvog svjetskog rata.

Dok Evropa obilježava stogodišnjicu rata, šef Trezora Džordž Ozborn izjavio je u petak da Vlada planira da otkupi ratne obveznice izdate 1917. kada je na taj način refinansirala 218 miliona funti duga nastalog još u 18. vijeku.

Ta dva duga su objedinjena 1927. jednom obveznicom koja je donosila 4,0 odsto kamate godišnje. Te obveznice nemaju datuma dospjeća, te Trezor nije obavezan da isplati glavnicu sve dok god redovno isplaćuje kamatu, ali će to ipak učiniti.

Velika Britanija je od tada - a to je doba Vinstona Čerčila, platila 1,26 milijardi funti (1,6 milijardi eura) kamate. Trezor dodaje da je dugotrajnost tog duga ilustracija onoga što donosi rat.

Bonus video: