Arheolozi u potrazi za Lorkinim grobom

Lorka (1898-1936), jedan od najpoznatijih španskih pjesnika 20. vijeka, bio je među desetinama hiljada civila koje je ubila policija diktatora Fransiska Franka i čiji se posmrtni ostaci nalaze u masovnoj grobnici
69 pregleda 0 komentar(a)
Federiko Garsija Lorka, Foto: Shutterstock
Federiko Garsija Lorka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.10.2014. 19:32h

Arheolozi će uskoro početi istraživanje lokacije na jugu Španije gdje se vjeruje da je pjesnik Federiko Garsija Lorka ubijen i sahranjen na početku španskog građanskog rata 1936. godine, saopšteno je danas u Madridu.

Istraživanje 300 kvadratnih metara na jednom brežuljku kod Granade, na jugu Španije, počeće 17. novembra, izjavio je lokalni zvaničnik Luis Naranho.

Cilj je nalaženje ostataka i drugih žrtava građanskog rata, ne samo Lorke.

Stručnjaci su prije dvije godine istražili obližnje mjesto, ali nisu ništa našli.

Lorkina porodica se tada usprotivila iskopavanju, tvrdeći da želi da njegovi posmrtni ostaci počivaju u miru i da Lorku ne bi trebalo izdvojiti od ostalih stradalih.

Pjesnikova porodica je kasnije pristala da istražiteljima da uzorke DNK kako bi pomogla u identifikovanju posmrtnih ostataka.

Lorka (1898-1936), jedan od najpoznatijih španskih pjesnika 20. vijeka, bio je među desetinama hiljada civila koje je ubila policija diktatora Fransiska Franka i čiji se posmrtni ostaci nalaze u masovnoj grobnici.

Najpoznatiji je po tragedijama "Krvava svadba" i zbirkama pjesama "Pesnik u Njujorku" i "Ciganske balade". Njegov rad se zasniva na univerzalnim temama ljubavi, smrti, strasti, okrutnosti i nepravde.

Bonus video: