NE SLAŽU SE SA SVIM ZATHJEVIMA PRSLUKA

"Crvene marame" protestovale u Parizu zbog nasilja na demonstracijama "Žutih prsluka"

Mnoge pristalice Žutih prsluka kritikuju Crvene marame kao Makronove plaćenike. Njegova stranka Republika u pokretu zvanično nije učestvovala u današnjem kontra-protestu
735 pregleda 0 komentar(a)
Protest "Crvenih marama", Foto: Beta/AP
Protest "Crvenih marama", Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.01.2019. 20:12h

Oko 10.000 pripadnika grupe Crvene marame protestovalo je danas u Parizu zbog nasilja i vandalizma na marginama antivladinih demonstracija pokreta Žuti prsluci.

Današnji protest Crvenih marama uslijedio je u vrijeme sve većih podjela oko odnosa prema fenomenu Žutih prsluka, pokreta na čijim je demonstracijama protiv politika francuskog predsjednika Emanuela Makrona povremeno dolazilo do nereda.

Za mnoge učesnike današnjeg kontra-protesta kap koja je prelila čašu jeste ogromna šteta načinjena spomeniku Trijumfalna kapija u decembru, tokom protesta Žutih prsluka.

Neki učesnici današnjeg skupa navode da se ne slažu sa svim zahtjevima Žutih prsluka, na primjer sa zahtjevom za zbacivanje vlade, dok drugi kažu da imaju osećaj da dolazi do radikalizacije tog pokreta.

Mnoge pristalice Žutih prsluka kritikuju Crvene marame kao Makronove plaćenike. Njegova stranka Republika u pokretu zvanično nije učestvovala u današnjem kontra-protestu.

Pokret Žuti prsluci počeo je 17. novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mjera, ali se protest ubrzo pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana Makronovim politikama.

Od početka protesta povrijeđeno je oko 2.000 ljudi u sukobima policije i demonstranata koji su redovno izbijali u Parizu tokom subotnjih protesta Žutih prsluka. U saobraćajnim incidentima, povezanim sa blokadama puteva od Žutih prsluka, poginulo je 10 osoba.

Juče, 11. sedmice protesta Žutih prsluka, na ulice širom zemlje izašlo je oko 69.000 Francuza, dok ih je prethodna dva vikenda bilo više od 80.000.

Preporučujemo za Vas