Svjetski forum o transparentnosti i razmjeni poreskih podataka

0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.10.2014. 09:37h

U Berlinu će danas biti održan Svjetski forum o transparentnosti i razmjeni podataka na kojem će biti potpisan i sporazum o automatskoj razmjeni poreskih podataka.

Očekuje se da će najmanje 50 zemalja potpisati sporazum o automatskoj razmjeni poreskih podataka od 2017-2018, što predstavlja, kako ocjenjuju stručnjaci u Berlinu, veliki napredak u borbi protiv utaje poreza i pronevjera, zbog čega države gube po nekoliko stotina milijardi eura.

Na tom skupu očekuju su predstavnici 122 zemlje, uključujući i članice Evropske unije (EU).

Njemački stručnjak za utaju poreza Gabrijel Suzman izjavio je da je to pitanje izuzetno važno, jer se 5.800 milijardi eura "krije u poreskim rajevima", što je u prosjeku gubitak od 130 milijardi godišnje za poreske uprave širom svijeta.

Multilateralni sporazum sastavljen je na osnovu kriterijuma Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Standard OECD-a predviđa kraj bankarske tajnosti, na koju su se često pozivale Švajcarska i neke zemlje okarakterisane kao "raj za porez".

Te države su odbijale da pruže podatke o imovinskom stanju stranih državljana zemljama iz kojih dolaze.

Taj standard sličan je američkom zakonu usvojenom 2010. godine, prema kojem su strane banke u SAD dužne da poreskim vlastima daju podatke o bankarskim računima američkih državljana koji imaju depozit veći od 50.000 dolara.

Bonus video: