Češko odlikovanje Britancu koji je spasao 700 jevrejske djece

"Stidim se što to odlikovanje stiže tako kasno, ali mi Česi kažemo bolje ikad nego nikad. Uručiću još mnoga odlikovanja, ali nijedno me neće ispuniti takom pokornošću kao ovo", kazao je predsjednik Češke
1 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2014. 18:30h

Ser Nikolas Vinton, 105-godišnji Britanac, spasilac skoro 700 jevrejske djece iz Češke u vrijeme protektorata Hitlerovih nacista, preuzeo je danas u zamku Hradčani u Pragu iz ruku predsjednika Češke Miloša Zemana najviše češko državno odlikovanje - "Orden Reda bijelog lava".

"Stidim se što to odlikovanje stiže tako kasno, ali mi Česi kažemo bolje ikad nego nikad. Uručiću još mnoga odlikovanja, ali nijedno me neće ispuniti takom pokornošću kao ovo", kazao je predsjednik Zeman.

"Na neki način nije trebalo da živim tako dugo i da dam priliku svim tim ljudima da preuveličavaju to što sam uradio, čini mi se: prije 100 godina. Ja sam samo imao sreće da budem u pravo vrijeme na pravom mjestu", kazao je Vinton.

Na svečanosti prije večerašnjeg uručenja odlikovanja povodom državnog praznika Češke, Vinton je podsjetio da je u vrijeme kada je organizovao "vozove spasa" preko Njemačke, do Velike Britanije za jevrejsku djecu koju su mu u neizvjesnost povjeravali roditelji, bilo i Čeha kojima je bilo svejedno šta će nacisti učiniti s Jevrejima, ali da je isto tako bilo i Čeha koji su mu nesebično pomagali.

"Divno je bilo što sam mogao da upoznam te Čehe koji su mi pomagali i koji su već tada shvatali šta će se dalje dešavati, jer ni mnogi evropski političari to nisu tada bili u stanju da uvide", kazao je Vinton.

Kao mladi agent za prodaju nekretnina, Nikolas Vinton je kada se obreo u predratnom Pragu, izvukao u nekoliko specijalnih vozova iz Češke 669 jevrejske djece za koju je nevjerovatnom upornošću izmolio odobrenje vlasti.

U Velikoj Britaniji, koja je bila jedina zemlja spremna da ih primi, našao im je hraniteljske porodice u kojima su djeca sačekala kraj rata.

Njegov podvig prekrila je prašina zaborava, pošto skromno o njemu nije nikome govorio i javnosti ga je otkrila tek 40 godina ksnije, 1980-tih godina, istoričarka holokausta Elizabeta Maksvel, a BBC je

Vintonu pred TV-kamerama 1988. godine priredio nezaboravno iznenađenja - kada je okupio stotine "njegove" djece.

Podvig skromnog, danas 105-godišnjeg vitalnog brokera u penziji, u nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova zabilježio je na prelomu milenijuma slovački režiser Matej Minač.

Vintona je zbog poodmaklih godina prevezao danas u Prag avion češke vlade koji ga posle svečanosti vraća kući.

Galerija

Bonus video: