Veliki broj ruskih špijuna u Češkoj, vrbuju i političare

Pored diplomatske maske, ruski obavještajci u Češku Republiku dolaze kao turisti, eksperti, akademici ili biznismeni
2 komentar(a)
Ruska ambasada, ruski agenti (Novina)
Ruska ambasada, ruski agenti (Novina)
Ažurirano: 28.10.2014. 16:06h

Rusija je prošle godine poslala „izuzetno visok" broj obavještajnih oficira u svoju ambasadu u Češkoj, objavila je tajna služba ove zemlje u svom godišnjem izvještaju.

Do navodnog porasta špijunskih aktivnosti došlo je, kako navodi Rojters, u trenutku kada su se odnosi između Rusije i Zapada pogoršali, što je kulminiralo ukrajinskom krizom.

Češki oficiri zaduženi za praćenje špijunskih aktivnosti su dugo upozoravali na ruske obavještajne aktivnosti u ovoj zemlji, koja je popularna kod Rusa koji često u Češkoj kupuju nekretnine.

Bezbjednosna informativna služba (BIS) je saopštila da ruski i kineski špijuni u Češkoj Republici uglavnom rade na vrbovanju političara i novinara kako bi proširili svoj uticaj i obezbijedili ekonomske interese svojih zemalja.

"I ruska i kineska ambasada raspoređuju obavještajne oficire pod maskom diplomata. Broj obavještajnih oficira u ruskoj ambasadi je 2013. godine bio izuzetno visok", navodi se u juče objavljenom izvještaju. Drugi obavještajci putuju u Češku kao turisti, eksperti, akademici ili biznismeni.

„Ruske obavještajne službe su pokušale da iskoriste otvoreni i tajni politički, medijski i društveni uticaj kako bi promovisale ruske interese u Češkoj", navodi se u izvještaju.

Ruska obavještajna aktivnost je naglo porasla i 2007. kada su Češka i SAD pregovarale o izgradnji radara za raketnu odbranu. Plan je otkazala administracija Baraka Obame nakon što je naišao na protivljene u češkom parlamentu.

Bonus video: