Italija: Američki vojnici pod nadzorom zbog ebole

General major Deril Vilijams, koji je komandovao američkim odgovorom u Liberiji, vratio se u subotu u Italiju sa 11 vojnika i oni će biti u izolaciji i neće im biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama u narednih 21 dan
65 pregleda 0 komentar(a)
Ebola, Foto: Reuters
Ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 20:29h

Vojnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koji se vraćaju iz Zapadne Afrike u vojnu bazu u Italiju, pod pojačanim su nadzorom i u izolaciji da bi se spriječilo potencijalno širenje virusa ebole.

Kako je saopšteno iz Pentagona, među desetinama vojnika su i dva generala i smješteni su u izolaciju, u vojnoj bazi, u Vićenci.

"Iz predostrožnosti, vojska je preusmjerila mali broj osoblja, desetak, koji su se nedavno vratili u Italiju, da budu pod monitoringom, na izdvojenom mjestu, u njihovoj matičnoj bazi u Vićenci", rekao je portparol, pukovnik Stiven Voren novinarima.

Voren je dodao da nijedan od ovih pojedinaca nije pokazao bilo kakve simptome bolesti, prenijela je agencija AFP.

General major Deril Vilijams, koji je komandovao američkim odgovorom u Liberiji, vratio se u subotu u Italiju sa 11 vojnika i oni će biti u izolaciji i neće im biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama u narednih 21 dan.

"Na desetine vojnika trebalo bi da doleti iz Liberije i Senegala i oni će biti stavljen u izolaciju i biće predmet "pojačanog nadzora" u periodu od 21 dana", rekao je Voren.

U Zapadnoj Africi sada se nalazi sedamsto američkih vojnika - skoro šesto u Liberiji i sto u Senegalu.

Njihov broj bi trebalo da poraste, na najmanje 3.200 vojnika u narednim sedmicama, a možda i 3.900 kao pojačani odgovor SAD-a na ebolu u tom djelu svijeta.

Bonus video: