Italijanski gradonačelnik diskriminiše: "Potrebna dva autobusa, jedan za građane, drugi za Rome"

Njegov plan dobio je podršku antiimigracione partije Sjeverna liga, dok je jedan od dugogodišnjih poslanika Roberto Kalderoni rekao da su to realni problemi koji postoje
1 komentar(a)
Romi, Foto: Shutterstock
Romi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2014. 15:44h

Predsjednik opštine Borgaro Torineze, Klaudio Gambino iz Demokratske partije (PD) izjavio je da želi da uvede posebne autobuse do naselja u predgrađu u kojima živi oko 600 pripadnika Roma koje "trpimo više od 20 godina", prenio je AFP.

Pokušaj gradonačelnika ove opštine, koja se nalazi oko 10 kilometara od Torina, da uvede posebnu autobusku liniju za Rome izazvala je žestoku reakciju pojedinih političara koji su danas ovo njegovo zalaganje uporedili sa periodom aparthejda u Južnoj Africi.

"Da bismo garantovali bezbjednost našim građanima potrebno je da imamo dva autobusa. Jedan za građane i drugi za Rome", rekao je Gambino, prenijeli su italijanski mediji.

On je dodao da se u autobusima često dešavaju krađe i napadi.

Poslanik u gradskoj skupštini Luiđi Spineli iz Partije ljevice, ekologije i slobode (SEL) podržao je predlog gradonačelnika, što je izazvalo zgražavanje lidera te stranke Nikija Vendole, koji je izjavio danas za italijansku "Stampu" da se davanje različitih prava građanima naziva aparthejdom i pozvao Gambina da razmisli još jednom.

Supervizor za poštovanje prava u PD Mikaela Kampanja izjavila je da je stranka upozorila Gambina da "marginalizacija nikada nije rješenje i da "odgovaranje na nasilje isključivanjem ljudi neće pomoći" u rješavanju problema.

Njegov plan dobio je podršku antiimigracione partije Sjeverna liga, dok je jedan od dugogodišnjih poslanika Roberto Kalderoni rekao da su to realni problemi koji postoje.

"Pozdravljam upravu Borgara, koja, iako je ljevičarska sluša narod".

Bonus video: