Španska bolničarka izliječena od ebole?

Romerovoj su davani putem infuzije ljudski serumi koji sadrže antitijela od oboljelih koji su preživjeli zarazu, i još neki ljekovi čiji naziv portparolka vlade nije željela da saopšti
0 komentar(a)
bolnica Madrid, Foto: Reuters
bolnica Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2014. 07:42h

Rezultati najnovijih analiza krvi španske medicinske sestre Tereze Romero (44) pokazali su da ona više nema virus ebole i izgleda da je odoljela toj smrtonosnoj zarazi, javio je Rojters, pozivajući se na vladino saopštenje.

Romerova je ebolom inficirana njegujući dvojicu zaraženih sveštenika u jednoj madridskoj bolnici i bila je prva sa infekcijom tog virusa izvan zapadne Afrike.

Današnji rezultat analize krvi medicinske sestre, koja je ranije ovog mjeseca smještena u bolnicu sa visokom temperaturom i izolovana u jednu posebno prilagođenu bolnicu u centru glavnog grada Španije, bio je negativan, navodi se u saopštenju.

Obično pacijenti moraju da izvrše još jedno testiranje u roku od 72 sata kako bi se potpuno utvrdilo odsustvo virusa, koji je uzrokovao smrt hiljada ljudi u zapadnoj Africi.

Vlada je navela da će bolnica uskoro izvršiti još jedno testiranje.

Romerovoj su, navodi britanska novinska agencija, davani putem infuzije ljudski serumi koji sadrže antitijela od oboljelih koji su preživjeli zarazu, i još neki ljekovi čiji naziv portparolka vlade nije željela da saopšti.

Jedan od njih je, kako piše "Mundo", eksperimentalni antivirusni lijek favipiravir.

Romero je jedina za koju se zna da je oboljela od ebole u Španiji, a još 15 osoba je u bolnici, uključujući njenog supruga, koji su pod nadzorom. Ranije je izvještavano da je Romerova mogla da se inficira tako što je rukavicama, koje je koristila njegujući sveštenika Manuela Garsiju Vjeha, dodirnula svoje lice.

Od ebole je do sada umrlo najmanje 4.546 osoba u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, saopštila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

Rojters podsjeća da je Španija odobrila SAD-u da koristi američku vojnu bazu za operaciju slanja do 4.000 vojnika u zapadnu Afriku radi borbe protiv zaraze.

Bonus video: