Parada ponosa Roma održana u Budimpešti

"Ovaj dan je za čitav svijet, za Rome i one koji nisu Romi, da se pokaže ponos naše zajednice i naš pozitivan doprinos Mađarskoj", izjavio je organizator protesta direktor romske organizacije "Živimo ovdje"
0 komentar(a)
Budimpešta, Foto: Budapest
Budimpešta, Foto: Budapest
Ažurirano: 19.10.2014. 19:00h

Više stotina Mađara učestvovalo je danas u Budimpešti u "Romskoj šetnji ponosa" u znak podrške glavnoj manjini u toj zemlji, suočenoj sa stalnim predrasudama.

Demonstranti su prošli centralnim ulicama grada uzvikujući parole u znak podrške Romima, i noseći fotografije poznatih ličnosti koje imaju romske korijene.

"Ovaj dan je za čitav svijet, za Rome i one koji nisu Romi, da se pokaže ponos naše zajednice i naš pozitivan doprinos Mađarskoj", izjavio je organizator protesta Jeno Setet, direktor romske organizacije "Živimo ovdje".

U šetnji su učestvovale i druge grupe, poput grupa za zaštitu prava LGBT, jevrejske zajednice ili grupe za zaštitu prava beskućnika.

"Romska šetnja ponosa je naš odgovor na rastući nacionalizam, rasizam i antisemitizam u Evropi, pogotovo u Mađarskoj", rekao je Benjamin Abtan iz Evropskog antirasističkog pokreta, koji je bio koorganizator današnjeg skupa.

Abtan je rekao i da je ovo bila posljednja od 13 ovakvih šetnji u znak podrške Romima, organizovanih širom Evrope.

Romska zajednica u Mađarskoj čini oko sedam odsto od deset miliona njenih stanovnika.

Bonus video: