Fico predlaže ublažavanje sankcije Rusiji dok se pregovara

"Podržavam to da se svi konačno smirimo i vratimo privrednom rastu. Brinimo o ljudima a ne da vječito rešavamo sankcije", kazao je Fico
0 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Robert Fico, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2014. 16:01h

Slovački premijer Robert Fico predložio je danas da se ukinu ili bar ublaže sankcije Evropske unije protiv Rusije dok se vode pregovori o isporukama gasa a na istoku Ukrajine vlada kakvo takvo primirje.

"Podržavam to da se svi konačno smirimo i vratimo privrednom rastu. Brinimo o ljudima a ne da vječito rešavamo sankcije", kazao je Fico slovačkoj informativnoj televiziji TA3.

Premijer je ocijenio da osim negativnih efekata sankcija Rusiji, ne vidi korake koji bi specijalno pomagali Ukrajini.

"Ni u odnosu prema Krimu. Svi smo to osudili, ali recimo objektivno - Krim je gotova stvar. Danas više niko ne otvara pitanje Krima", kazao je Fico.

Predsjednik slovačke vlade takođe je unaprijed upozorio vlasti u Kijevu da ne računaju da će EU umjesto njih platiti dug Rusiji za gas za Ukrajinu.

"Nekada imam utisak da neko napravi milijarde dugovanja pa sada dođe i kaže nam - dajte nam novac. Mi ga nemamo da to platimo. Svijet ne može tako da funkcioniše", rekao je Fico.

Ruski Gasprom je prestao da isporučuje Ukrajini gas za njene potrebe još od ljeta zbog spora oko dugova Ukrajine u visini od oko 4,15 milijardi eura za ranije isporuke, kao i oko cijene budućih isporuka gasa za Ukrajinu.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je ove sedmice nakon dogovora o glavnim uslovima rješenja spora i cijeni gasa upozorio da Ukrajina želi da plati dug Gaspromu ali da će morati da zatraži pomoć od inostranstva, zato što nema para.

"Postoji mogućnost da pomognemo u vidu pozajmice, ili nečeg sličnog. Međutim, ako neko misli da teži ka EU, odmah želi da bude njen član a očekuje da će EU umjesto njega rešavati sve njegove probleme, onda se grdno vara. Ne umijem da zamislim da prikupljamo mi (novac) za nešto, sigurno ne", poručio je Fico.

Upravo pomoć Ukrajini za rješenje gasne krize i generalno pretnja ponavljanja gasne krize iz 2009. godine naredne zime biće, kako je kazao Fico, jedna od tema razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja sjutra stiže u posetu Slovačkoj.

Bonus video: