SASTANAK U MILANU

Putin i Porošenko se dogovorili: Ukrajina će imati gas tokom zime

Dogovor je došao kao iznenađenje nakon početne runde pregovora, koju je Kremlj opisao kao "punu nerazumijevanja i neslaganja"
4 komentar(a)
Vladimir Putin, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Petro Porošenko, Foto: Reuters
17.02.2019. 06:26h

Rusija i Ukrajina su ostvarile napredak ka rješavanju spora oko zaliha gasa, ali su evropski lideri kazali da Moskva mora učiniti puno više da podrži krhko primirje na istoku Ukrajine.

Dogovor sa ciljem ponovog pokretanja dotoka ruskog gasa Ukrajini uoči zimskih mjeseci došao je kao iznenađenje nakon početne runde pregovora u Milanu, koju je Kremlj opisao kao "punu nerazumijevanja i neslaganja".

Međutim, na sastanku predsjednika Ukrajine i Rusije je ostvaren izvjesni napredak, prenio je Rojters. 

Vladimir Putin je rekao da se sa Petrom Porošenkom dogovorio oko uslova za zalihe ruskog gasa, "makar za zimski period".

"Ostvarili smo prvi ograničeni napredak povodom pitanja gasa. Dogovorili smo se oko glavnih parametara ugovora", rekao je Porošenko i dodao da sve strane ostaju posvećene dogovoru o obustavi vatre koji je postignut prošlog mjeseca.

Zvaničnici EU su saopštili da će pregovori o gasu nastaviti u Briselu sljedeće nedjelje.

Moskva je u junu prestala da šalje gas Ukrajini zbog neplaćenih dugova i nesporazuma oko cijena. To je izazvalo strah da bi ove zime mogao biti prekinut i tranzit ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine.

Jasno naklonjeni Kijevu, evropski lideri na samitu EU-Azija u Milanu su poručili Rusiji da osigura potpunu primjenu sporazuma o primirju.

"Ne vidim da je do sada ostvaren napredak po tom pitanju“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel ranije danas.

"Nastavićemo razgovore. Ostvaren je napredak oko nekih detalja, ali je glavno pitanje nastavak kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine", dodala je.

Kancelarka je prekorila Putina pred liderima EU i Azije, prenio je Rojters.

Nakon govora u kojem je Putin izrazio sumnje povodom suvereniteta Ukrajine, Merkel ga je podsjetila na sporazum iz Budimpešte 1994, kojim je Rusija priznala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim.

"Pregovori su zaista teški, puni nerazumijevanja, neslaganja, ali ipak traju, u toku je razmjena mišljenja", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, optužujući neke neimenovane učesnike da zauzimaju "apsolutno pristrasan, nefleksibilan i nediplomatski" pristup.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao da je drugi sastanak išao puno lakše jer mu je prisustvovalo manje ljudi.

"Sporazum o gasu je na dohvat ruke, što je veoma važno za Ukrajince i ohrabrujuće za Ruse, jer žele da budu isplaćeni", rekao je Oland.