Susret Putina i Porošenka: Pozitivno, ali...

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvjestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike"
0 komentar(a)
Fransoa Oland, Vladimir Putin, Mateo Renci, Petro Porošenko i Angela Merkel, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Vladimir Putin, Mateo Renci, Petro Porošenko i Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2014. 10:31h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je sastanak sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i liderima Evropske unije u Milanu bio "pozitivan".

Međutim, uprkos takvoj Putinovoj ojceni nema značajnijeg napretka u razrješavanju ukrajinske krize, navela je agencija Rojters. "Bilo je dobro, bilo je pozitivno", rekao je novinarima Putin uz osmjeh.

Putin je to izjavio posle razgovora kojem su prisustvovali i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Premijer Italije Mateo Renci rekao je posle susreta Putina i Porošenka da je učinjen izvjestan napredak, ali da ostaju "mnoge razlike".

Putin i Merkelova su, takođe, konstatovali da u njihovim mišljenima po pitanju ukrajinske krize i dalje postoje ozbiljna razmimoilaženja.

"I dalje poštoje ozbiljna razmimoilaženja oko ocjene unutrašnjeg sukoba u Ukrajini kao i oko dubokih uzroka onoga što se sada tamo dešava", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Razgovori o ukrajinskoj krizi biće nastavljeni u takozvanom normandijskom formatu, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, prenijela je ruska agencija Tas.

Normandijski format podrazumijeva učešće četiri strane - Putina, Porošenka, Merkelove i Olanda. Iako nije došlo do bilateralnog susreta Putina i Porošenka, takva mogućnost nije isključena, rekao je Peskov.

Putin je kasno sinoć razgovarao sa njemačkom kancelarkom u Milanu, na margini euro-azijskog samita, pošto je doputovao sinoć iz Beograda.

"Tokom ovog dužeg i detaljnog razgovora (dva i po sata) Putin i Merkelova pažljivo su provjerili sprovođenje sporazuma potpisanog u Minsku ", rekao je Peskov.

Sporazum potpisan 5. septembra, uspostavio je prekid vatre na istoku Ukrajine između separatista i snaga vjernih Kijevu, i redovno se krši.

Njemačka kancelarka već je sinoć razgovarala sa Porošenkom kada su njih dvoje izrazili žaljenje zato što više tačaka sporazuma iz Minska nije sprovedeno, iako su ih obje strane prihvatile, prema navodima jednog izvora bliskom ukrajinskoj vladi.

Bonus video: