Rusija: Svaka peta rublja ići će za odbranu

Poređenja radi, u SAD-u se na odbranu troši 4,4 odsto BDP-a, a u Velikoj Britaniji 2,5 procenata
50 pregleda 0 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.10.2014. 07:30h

Rashodi ruskog budžeta za nacionalnu odbranu biće u naredne tri godine povećani za 33 odsto, što će iznositi 21,2 odsto ukupnog državnog budžeta Rusije.

Tokom 2015. godine rashodi ruskog budžeta namijenjenih nacionalnoj odbrani iznosiće 3,287 biliona rubalja (82,7 miliona dolara), udio vojnog u ukupnom državnom budžetu porašće sa 17,7 odsto na 21,2 procenta.

Ovo proističe iz popratnog materijala uz nacrt zakona o federalnom budžetu za razdoblje 2015-2017, koji je vlada ranije proslijedila Državnoj dumi - donjem domu ruskog parlamenta, prenosi list "Komersant".

Povećanje ulaganja u odbranu u Rusiji odvija se u okvirima programa vojne modernizacije u vrednosti od 20 biliona rubalja (503 milijardi dolara).

Ta sredstva su bila izdvojena za važeći državni program naoružanja za razdoblje 2011- 2020. Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio na forumu "Rusija zove" da će od tih sredstava oko tri biliona rubalja (75,5 milijardi dolara) biti usmjereno na modernizaciju vojno-industrijskih preduzeća, s tim što će jedan dio njih kasnije biti privatizovan.

Kako piše ruski "Vijesnik", realan udio rashoda namijenjenih nacionalnoj odbrani u Rusiji konstantno raste.

"Dok je 2011. za te potrebe odvajan dio budžeta jednak 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), do 2016. taj deo će porasti na 3,8 procenata BDP-a", kaže direktor Centra za istraživanje regionalnih reformi Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS), Aleksandar Derjugin.

Poređenja radi, u SAD-u se na odbranu troši 4,4 odsto BDP-a, a u Velikoj Britaniji 2,5 procenata. Međutim, tokom 1990-ih Velika Britanija je takođe izdvajala oko četiri odsto BDP-a za te potrebe, a 1950-ih čak 8,8 procenata.

Putin je na forumu "Rusija zove" takođe najavio da bi preduzeća vojne industrije ili njihovi djelovi mogli u budućnosti da izađu na tržište.

"To stvara bolje uslove za razvoj. Država kratkoročno ulaže značajne resurse u vojno-industrijski kompleks", rekao je ruski predsjednik, i ukazao da 25 odsto ukupne proizvodnje ruske vojne idustrije danas čine proizvodi za civilnu namjenu.

Kao jedan od najpoznatijih primjera, stručnjaci navode fabriku "Civilni avioni Suhoj".

Bonus video: