Savjet Evrope osudio uslove pritvora za ilegalne imigrante u Grčkoj

U izvještaju se ističe povećano maltretriranje osumnjičenih tokom postupka privođenja, hronična prenatrpanost u pritvorskim centrima i "ozbiljan nedostatak" zatvorskih stražara
0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2014. 08:31h

Savjet Evrope ocijenio je danas kao "potpuno neprihvatljive" uslove pritvora za ilegalne imigrante u Grčkoj, ocijenivši da nije učinjen nikakav napredak uprkos preporukama datim prije dvije godine.

Kako javljaju svjetske agencije, Komitet protiv torture Saveta Evrope objavio je danas izvještaj na osnovu posjete grčkim centrima u aprilu 2013. godine.

U izvještaju se ističe povećano maltretriranje osumnjičenih tokom postupka privođenja, hronična prenatrpanost u pritvorskim centrima i "ozbiljan nedostatak" zatvorskih stražara.

Članovi komiteta su tokom posjete Grčkoj obišli 25 policijskih stanica na granicama, osam pritvorskih centara i sedam zatvorskih ustanova.

Grčke vlasti su odmah reagovale na izvještaj, navodeći da će preduzeti odgovarajuće mjere za rješavanje tih pitanja i odbacile kritike Savjeta Evrope, ocijenivši da je posejćen mali broj zatvora da bi se stvorila opšte slika o stanju u tim centrima.

Bonus video: