NATO: Sporo povlačene ruskih vojnika iz Ukrajine

"Pogledajmo samo mogućnosti i kapacitete. Još uvijek jedna vrlo, vrlo velika sila i vrlo vrlo sposobna sila sjedi na granici Ukrajine", rekao je Bridlav
0 komentar(a)
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Filip Bridlav, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2014. 17:15h

Vrhovni vojni komandant NATO Filip Bridlav izjavio je da do sada nisu viđeni neki "veći pokreti" povlačenja ruske vojske iz Ukrajine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio naredio je u subotu da se oko 17.600 vojnika povuče iz područja koje se graniči sa istočnom Ukrajinom, gdje traju borbe ukrajinskih snaga i proruskih separatista.

"Pozdravili bismo povlačenje snaga na toj granici, i sa zebnjom pratimo šta se događa. Do sada nismo vidjeli veće pokrete. Sada ćemo pratiti da vidimo da li će ispuniti obećanje", rekao je Bridlav. Rusija je u više navrata demantovala optužbe Zapada i Ukrajine da pomaže pobunjenicima u istočnoj Ukrajini oružjem, savjetima i ubacivanjem boraca, navodeći da ruske jedinice koje su stacionirane na području Rostova samo održavaju manevre. Bridlav nije želio da spekuliše o tome da li Rusija predstavlja prijetnju. "Pogledajmo samo mogućnosti i kapacitete. Još uvijek jedna vrlo, vrlo velika sila i vrlo vrlo sposobna sila sjedi na granici Ukrajine", rekao je Bridlav. "I zato, umjesto da nagađamo o namjerama, treba da istaknemo da gospodin Putin na toj granici zadržava mogućnost da uđe u istočnu Ukrajinu ako to izabere", dodao je komandant NATO.

Bonus video: