Medvedev: Problem islamista ne treba da rješavaju samo SAD

Govoreći o sirijskom konfliktu, ruski premijer je naglasio da rješenje treba da se traži unutar Sirije
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 13:28h

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da se Moskva nikada nije distancirala od saradnje u borbi protiv terorizma, ističući da rješavanjem problema "Islamske države" treba da se bavi međunarodna zajednica. a ne samo SAD.

"Rješenje o bilo kakvoj antiterorističkoj aktivnosti (treba) da bude zasnovano na međunarodnom konsenzusu (...). Ne na odlukama jedne zemlje, čak veoma uvažene, već na međunarodnom konsenzusu!", rekao je Medvedev u intervjuu TV kanalu CNBC, prenosi TASS.

Na pitanje da li će Rusija pružiti vojnu pomoć u operaciji protiv IS dok SAD insistiraju na povlačenju sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, predsjednik ruske vlade je ocijenio da SAD "više ne insistiraju na odlasku Asada", već pokušavaju separatno da kontaktiraju sa rukovodstvom Sirije.

"Može se neko negativno odnositi prema Asadu, htjeti njegovu ostavku, ali dok se to ne desi, samo je centralna vlada Sirije nosilac suvereniteta sirijskog naroda. I o tome treba misliti pri razmatranju pitanja o bilo kakvim akcijama", rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, mandat za sprovođenje antiterorističke operacije treba da se dobije u okviru međunarodnog prava, odnosno na bazi Povelje UN.

Ako se takve akcije preduzimaju odlukama pojedinih vlada, čak i ako se to čini dobronamjerno, to je loše, i to se već više puta dešavalo - u Iraku, u Avganistanu i dešavalo se i dešava u Siriji, rekao je Medvedev.

Govoreći o sirijskom konfliktu, ruski premijer je naglasio da rješenje treba da se traži unutar Sirije.

"Sirijci su višeslojna zajednica koja se sastoji od različitih vjeroispovesti - Alavita, šita, sunita, Druza i hrišćana. Svi oni treba da sjednu za pregovarački sto i pokušaju da se dogovore" rekao je Medvedev.

Galerija

Bonus video: