Apple kriv za pad finskog kreditnog rejtinga

1 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2014. 07:22h

Finska je ostala bez "AAA" rejtinga kod kreditne agencije "Standard end Purs", a premijer te zemlje je za pad okrivio IT giganta Apple, javlja B92.

Rejting je oboren zbog "pada udjela na globalnom tržištu informatičkog sektora i promjena u ključnom sektoru šumarstva".

Kako kaže premijer Aleksander Stub, za oba faktora je kriv div iz Kupertina, koji je srušio dva finska šampiona: "Možemo reći da je iPhone ubio Nokiju, a iPad našu papirnu industriju". Ipak, Stub vjeruje da će se Finska oporaviti.

Nokija je prije 2007. godine i debija ajfona bila gigant na globalnom tržištu mobilne telefonije, vrijedjela je 150 milijardi dolara i bila je zaslužna za četvrtinu ekonomskog rasta zemlje od 1998. do 2007. godine.

Međutim, kompanija koja je plaćala petinu ukupnog poreza u Finskoj nije se snašla u svijetu pametnih telefona i ekrana osjetljivih na dodir, pa je izgubila tri četvrtine svoje vrijednosti, prije nego što je pala u ruke Majkrosoftu.

Ni papirna industrija ne stoji dobro. Akcije kompanije "Stora Enso" pale su za 50 odsto u prethodnih pet godina, a iako je ocjena da proizvodnja papira trpi toliko zbog popularnosti ajpeda i modernih, digitalnih verzija knjiga, novina i magazina možda prenaglašena, sigurno je Epl odigrao svoju ulogu u tom padu.

"Šume postaju ponovo važne zbog čiste energije i drugih stvari. Pojavila se i nova Nokija. Kada su teška vremena, pojavi se mnogo inovatora i zadatak svih nas iz javnog sektora je da postavimo novu platformu za razvoj inovacija", rekao je finski premijer.

Bonus video: