Vatikan sprema "dobrodošlicu za homoseksualce"

Biskupi su na vanrednom sinodu nedosmisleno uzeli u obzir stav pape Franje, čiji je komentar o homoseksualcima "ko sam ja da sudim", kako je navela agencija AP, "signal novog tona dobrodošlice" homoseksualcima u Crkvu
16 komentar(a)
Papa Franjo ulazio u avion na letu Rim-Tirana, Foto: Beta/AP
Papa Franjo ulazio u avion na letu Rim-Tirana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.10.2014. 19:57h

Od gej prava, preko razvoda, do vanbračnog seksa, Rimokatolička crkva je “signalizirala“ da je spremna da pomirljivim tonom usvoji ono što i dalje za mnoge vjernike predstavlja “neregularna“ porodica.

Dok još uvek važi doktrina da je gej seks pogrešan, a brak neraskidiva zajednica, episkopi u Rimu su na pola puta da podrže papin izvještaj o porodici, u kome stoji da crkva treba da prati svoje učenje o “milosti“ i da se fokusira na “pozitivne aspekte“ različitih stilova života.

Dokument je dobio aplauz kada je naglas pročitan u sinodu, a rasprava će se nastaviti ove nedjelje. Dokument ne sadrži nikakve odluke, ali posmatrači vjeruju da predstavlja značajan korak ka promjeni stava crkve o homoseksualcima.

Biskupi su na vanrednom sinodu nedosmisleno uzeli u obzir stav pape Franje, čiji je komentar o homoseksualcima "ko sam ja da sudim", kako je navela agencija AP, "signal novog tona dobrodošlice" homoseksualcima u Crkvu.

"Dokument pročitan danas u sinodu predstavlja zemljotres. On odražava papinu želju da crkva bude više milostiva prema ovim pitanjima", rekao je Džon Tavis, autor “ The Vatican Diaries“.

Pozivajući se na povećan broj parova koji se odlučuju da žive zajedno prije braka, episkopi vide ”konstruktivne elemente” iako nijesu u skladu sa hrišćanskim vrijednostima.

"U takvim zajednicama je moguće uvidjeti autentične vrijednosti porodice ili bar težnju ka njima", istakli su episkopi.

U odlomku pod nazivom “Dobrodošlica za homoseksualce”, episkopi su rekli da ne mogu da podrže gej brakove, ali su spremni da private gej osobe u hrišćansku zajednicu.

"Svakako, dokument koji je objavljen u ponedjeljak predstavlja pozitivnu promjenu u stavu crkve prema gej zajednici. Sinod je pažljivo slušao iskustva svih vjernika i na ovaj način ih pozvao da budu milostivi, baš kao što je i Isus bio", rekao je Rej Džejms Martin, papski autor.

Bonus video: