Mej: Novi referendum bi bio izdaja demokratije

Ona je kazala i da u svom planu za Bregzit neće biti natjerana da sa Briselom pravi kompromise koji nisu u nacionalnom interesu
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2018. 11:18h

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej poručila je da neće omogućiti još jedan referendum o članstvu te zemlje u Evropskoj uniji, jer bi to bila velika izdaja demokratije.

"Ponovno postavljanje tog pitanja bi bila velika izdaja naše demokratije", navela je u autorskom tekstu za londonski Telegraf Tereza Mej, koja se suočava sa sve jačom kampanjom za još jedno javno glasanje o "uslovima razvoda" od EU.

Britanska premijerka je, kako prenosi Rojters, navela i da u svom planu za Bregzit neće biti natjerana da sa Briselom pravi kompromise koji nisu u nacionalnom interesu.

"Naredni mjeseci biće kritični za oblikovanje budućnosti naše zemlje i nemam sumnju u ono što treba da uradim", navela je ona.

Premijerka se bori da "proda" plan o Bregzitu svojoj partiji, ali i u podijeljenoj državi, dok mediji navode da će i njeni rivali u Konzervativnoj partiji objaviti svoj nacrt za, kako navode, čistiji izlazak Britanije iz EU.

EU je uslovno prihvatila plan Mejove, koji podrazumijeva zaštitu prekogranične trgovine, ali su pred njima teški pregovori, piše Tanjug.

Premijerkin plan podrazumijeva da Britanija ostane u zoni slobodne trgovine za EU, ali kritičari navode da bi na taj način neki djelovi britanske ekomonije i dalje zavisili od pravila iz Brisela.

Bonus video: