Bratušek odustala od kandidature: "Slovenija da što prije predloži nekog drugog"

"Kako sada stoje stvari, Komisija neće moći da preuzme dužnost 1. novembra", rekao je izvor agenciji AFP
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2014. 19:02h

Bivša slovenačka premijerka Alenka Bratušek odustala je od kandidature za potpredsjednicu Evropske komisije.

Ona je danas obavijestila budućeg predsjednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera o svojoj, što je ovaj i potvrdio.

"Povlačim se danas, jer želim da nova slovenačka vlada što prije izabere novog kandidata i predlog pošalje u Brisel", saopštila je i Bratušek zahvalila Junkeru, naglašavajući da ne želi da mu oteža postupke imenovanja komisije.

Bratušekova je odustala od kandidature nakon što nije dobila prolaznu ocjenu nadležnih odbora Evropskog parlamenta i pošto je slovenačka Komisija za borbu protiv korupcije pokrenula postupak za utvrđivanje moguće korupcije, pošto je Bratušekova, kao odlazeća premijerka, na sjednici vlade pored ostalih predložila i sebe za evropskog komesara.

"Prihvatam odgovornost za nastalu situaciju i istovremeno sam svjesna cijele konstelacije oko mog imenovanja", navela je u saopštenju Bratušek i dodala da se nadala "da će Slovenija dobiti jak položaj unutar (evropske) Komisije i da će domaća politika zbiti redove oko tako važne kandidature", ali da je njena ocjena "nažalost bila pogrešna".

Vlada Slovenije bi trebalo uskoro da Evropskoj komisiji predloži svog novog kandidata.

Slovenački premijer Miro Cerar odbacio je danas pritiske socijalista u Evropskom parlamentu da za komesarku predloži poslanicu u evropskom parlamentu Tanju Fajon, a ona je danas odbacila svoju bilo kakvu umiješanost u te pritiske.

Bratušek zadala težak udarac Junkerovoj Komisiji

Novi saziv Evropske komisije na čelu sa Junkerom možda neće preuzeti dužnost 1. novembra, kada zvanično počinje petogodišnji mandat Komisije.

Bilo kakvo kašnjenje u preuzimanju dužnosti moglo bi da ima posljedice po ključne sektore kojima upravlja Komisija, uključujući napore EU da podstakne zapošljavanje i prviredni rast, pregovore o sklapanju najvrijednijeg trgovinskog sporazuma - onog sa SAD, kao i pooštravanje sankcija protiv Rusije, navodi agencija AFP.

Junkerov planirani sastav Komisije je sinoć doživio težak udarac kad je Odbor za industriju i ekologiju Evropskog parlamenta velikom većinom glasova odbacio kandidaturu Alenke Bratušek za potpredsjednicu EK za energetiku.

Kako je prenijela slovenačka agencija STA, samo 13 članova EP je glasalo za nju, dok je 122 bilo protiv a dvoje poslanika je bilo uzdržano. Takvi rezultati glasanja uslijedili su poslije "razočaravajućeg predstavljanja" Bratušekove u ponedjeljak.

"Kako sada stoje stvari, Komisija neće moći da preuzme dužnost 1. novembra", rekao je izvor agenciji AFP.

S obzirom na to da je potrebno neko vrijeme da Slovenija predstavi novog kandidata i da se održi njegovo zvanično predstavljanje, novi saziv EK možda neće preuzeti dužnost "prije 1. decembra, a možda čak i januara", rekao je izvor iz EU pod uslovom da ostane anoniman.

Bilo je u planu da Evropski parlament glasa o novom sazivu Komisije 22. oktobra.

Galerija

Bonus video: