Oland: Ako ne ponudimo nadu mladima, oni će okrenuti leđa EU

Lideri najvećih evropskih privreda nisu ponudili nikakve nove predloge niti investicije, u trenutku sverastućeg nezadovoljstva javnosti zbog neuspjeha vlada da ekonomiju Evrope vrate na zdrave temelje
0 komentar(a)
Mateo Renci, Fransoa Oland i Angela Merkel, Foto: Reuters
Mateo Renci, Fransoa Oland i Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2014. 09:46h

Lideri Njemačke, Francuske i Italije najavili su da će usmjeriti energiju na brzo dodjeljivanje 6,4 milijarde eura za pet miliona nezaposlenih mladih u Evropi.

Time su ostavili po strani svoje razlike u pogledu fiskalne discipline i politike štednje.

Na vanrednom samitu Evropske unije o zapošljavanju u Milanu, trećem takve vrste za posljednjih godinu i po, lideri najvećih evropskih privreda nisu ponudili nikakve nove predloge niti investicije, u trenutku sverastućeg nezadovoljstva javnosti zbog neuspjeha vlada da ekonomiju Evrope vrate na zdrave temelje, prenosi agencija AP.

"Ovo je veliki izazov za Evropu", izjavio je francuski predsjednik Fransoa Oland na završnoj konferenciji za novinare kojoj je takođe prisustvovala njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci.

"Ako nismo u stanju da ponudimo nadu novoj generaciji, ljudi će okrenuti leđa Evropi. Uočavamo rizik, uočavamo prijetnju", izjavio je Oland.

Na frontu zapošljavanja, lideri su kao prioritet postavili otklanjanje prepreka za oslabađanje sredstava koja su već namijenjena za zapošljavanje mladih, poput pojednostavljenja procedura, skraćenja rokova i unapređenja razmene među nacionalnim agencijama za zapošljavanje.

"Od 6,4 milijarde eura koji su za period 2014/2015 opredijeljeni za pružanje pomoći u zapošljavanju mladih Evropljana, do sada je potrošeno samo 800 miliona eura ili oko 12 odsto, izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Takozvani program "Garancije za mlade" omogućava da četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili ostajanja bez posla, svaka mlada osoba u Evropi, uzrasta od 15 do 24 godine, dobije mogućnost za radnu praksu, usavršavanje ili prekvalifikaciju u cilju zapošljavanja.

Francuski predsjednik je, takođe, odbacio mogućnost uvođenja dodatnih mjera štednje kako bi budžetski deficit Francuske bio doveden u okvire granice EU prije 2017. godine, insistirajući da evropski propisi u pogledu budžetske discipline moraju biti olabavljeni kako bi se zaštitio usporeni rast eurozone.

Sa druge strane, njemačka kancelarka je poručila da će se protiviti labavljenju budžetskih propisa EU, navodeći da su u formiranju postojećih propisa učestvovale sve članice Unije.

"Francuska je rekla da će poštovati svoje obaveze, a mislim da Italija isto razmišlja. Uvjerena sam da će svi biti svjesni svojih odgovornosti", poručila je Merkel.

Bonus video: