Turska: Najmanje 14 mrtvih u sukobima na protestu Kurda

Lokalne vlasti uvele su policijski čas u Dijarbakiru, Mardinu i Vanu, gradovima na jugoistoku Turske
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2014. 06:41h

Najmanje 14 osoba poginulo je u žestokom sukobu koji je sinoć izbio između turske policije i kurdskih demonstranata koji osuđuju Ankaru za latentnost prema džihadistima koji žele da zauzmu sirijski kurdski grad Kobane na granici s Turskom, javljaju turski mediji.

Sukobi su izbili u kurdskom gradu u Turskoj Dijarbakiru, gdje je osam demonstranata stradalo, piše danas turski list Hurijet. Tu informaciju su AFP-u potvrdili i izvori lokalnih snaga bezbjednosti.

Turska policija je pokušala da uguši demonstracije i u drugim djelovima kurdskog regiona u toj zemlji. U tim sukobima je stradalo najmanje šest osoba.

Na poziv glavne kurdske političke stranke, Kurdi su juče demonstrirali zbog odbijanja Ankare da vojno interveniše u Kobaneu.

Mediji javljaju da je u tim sukobima pričinjena materijalna šsteta i da su neke vladine zgrade oštećene u nekim gradovima. Agencija Dogan je sinoć prenijela da je skoro 100 osoba privedeno.

Lokalne vlasti uvele su policijski čas u Dijarbakiru, Mardinu i Vanu, gradovima na jugoistoku Turske.

Kurdi su upozorili da ukoliko Islamska država zauzme Kobane, propašće pregovori između turskih vlasti i Radničke partije Kurdistana (PKK).

Galerija

Bonus video: