Porošenko: Nema promjene granica Ukrajine

"Granica treba da bude jasna za sve, koji dolaze s mirom u Ukrajinu, a pouzdano zaštićena od onih koji imaju loše namjere i dolaze nam s ratom", rekao je Porošenko
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 19:36h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio da ne može biti nikakvih "trgovina ili dogovora" sa bilo kim o promjeni linije državne granice.

"Državna granica prolazi i prolaziće onuda kuda je utvrđena međunarodnim sporazumima, kako je prizna međunarodna zajednica (...) Nikakve trgovine, dogovora o navodnoj predaji ili premještanju državne granice ne može biti", rekao je Porošenko, prenose ukrajinske agencije.

Svako drugo tumačenje, rekao je on, predstavlja političke spekulacije koje su "udarac ne samo po političkim protivnicima, nego i po čitavoj zemlji".

Porošenko je rekao da se trenutno formira pouzdana linija odbrane u zoni sprovođenja "antiterorističke operacije", izvršava se zadatak predsjednika o formiranju "sanitarne zone" kako bi se "zemlja zaštitila od ubacivanja izviđačko-diverzantskih grupa".

"Neki politikanti to doživljavaju kao novu liniju državne granice. Takve izjave nedopustive su za političare, čak i za vrijeme izbora", rekao je on a prenosi Interfaks-Ukrajina.

"Granica treba da bude jasna za sve, koji dolaze s mirom u Ukrajinu, a pouzdano zaštićena od onih koji imaju loše namjere i dolaze nam s ratom", rekao je Porošenko a prenosi UNIAN, podsjećajući i da je danas Vrhovna rada (skupština) Ukrajine izmijenila administrativno-teritorijalnu organizaciju Luganske oblasti.

Između ostalog, teritorija Novoajdarskog rejona povećana je do 183.588,28 hektara a Slavjanoserbskog smanjena na 82.965,72 hektara, tako što mu je oduzet grad Sčastje, sela Krimsko, Pričepilovka, Sokoljniki, Trjohizbenka, Krjakovka, Orehovo-Donjecko i Lopaskino, navodi agencija.

U parlamentu je čelnik Luganske oblasne administraije Genadij Moskalj izjavio da je promjena granica rejona u Luganskoj oblasti potrebna da bi ljudi "na oslobođenim teritorijama mogli da dobijaju penzije, socijalne prinadležnosti i plate", da bi "administrativni organi na teritoriji koje kontrolišu ekstremisti, mogli da vrše svoje funkcije".

Interfaks-Ukrajina podsjeća da je Rada na zatvorenoj sjednici 16. septembra usvojila zakon o uvođenju specijalnog sistema samouprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti sa rokom na tri godine, kao i o održavanju vanrednih lokalnih izbora u tim regionima 7. decembra ove godine.

Taj zakon još nisu potpisali ni predsjednik skupštine, ni šef države, dodaje ukrajinska agencija.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenijela je da će pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland i ambasador SAD u Ukrajini Džefri Pajet rukovodstvu ukrajinske Pogranične službe demonstrirati tehniku, opremu i druga sredstva u vrijednosti većoj od tri miliona dolara za opremanje granice, koje je donirala američka vlada.

Porošenko je, prenosi UNN, naglasio potrebu neodložne implementacije dogovora iz Minska, skrećući pažnju predstavniak OEBS na važnost osiguranja kontrole ukrajinsko-ruske granice uz učešće inspektora OEBS-a, praćene video-snimanjem.

"Samo takva kontrola doprinijeće daljoj deeskalaciji situacije na istoku Ukrajine", rekao je on.

Početkom aprila žitelji Donjecke i Luganske oblasti su na mitinzima proglasili formiranje "narodnih republika", koje su posle referenduma u maju proglasile suverenitet i naknadno formirali savez "Novorosija".

Kijev ne priznaje samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i protiv ustanika na istoku zemlje od aprila pokrenuo je "antiterorističku operaciju".

Ruski servis BBC-a prenio je podatke Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), po kojima je od početka oružanog sukoba do kraja septembra poginulo 3.627 a ranjeno 8.447 osoba.

Prema podacima UN, u zoni konflikta živi više od pet miliona ljudi, 379.000 se raselilo u druge regione Ukrajine a više od 426.000 izbjeglo u susjedne zemlje.

Bonus video: