Evo kako će Rusija uštedeti bilion rubalja

Rusija je odlučila da se ove godine uzdrži od spoljnih pozajmica i da smanji obim plasmana državnih obveznica na domaćem tržištu zbog napete ekonomske situacije, dodao je Siluanov
0 komentar(a)
Ruske rublje, Foto: Shutterstock
Ruske rublje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 18:07h

Ministarstvo finansija Rusije sprovelo je preraspodjelu rashoda i odustalo je od trošenja bilion rubalja (25 milijardi dolara) u naredne tri godine.

"Mi smo za naredni trogodišnji period, u stvari, sproveli preraspodjelu troškova i odustali od trošenja tokom tri godine bilion rubalja ili čak i više, ili ćemo ih prenijeti u kasniji period", kazao je ministar finansija Anton Siluanov, istupajući u Savjetu federacije.

Rusija je odlučila da se ove godine uzdrži od spoljnih pozajmica i da smanji obim plasmana državnih obveznica na domaćem tržištu zbog napete ekonomske situacije, dodao je on.

Siluanov je takođe rekao da ministarstvo finansija neće popunjavati Rezevrni fond u 2014. godini.

"Sve zavisi od situacije, u kojoj ćemo realizovati budžet do kraja godine. Ako cjenovna konjuktura bude kao sada, neće biti mogućnosti za popunu Rezervnog fonda", objasnio je.

"Ukoliko se situacija poboljša, sve dodatne prihode od nafte i gasa usmjerićemo u Rezervni fond. Međutim u uslovima pada cijena nafte i pogoršnja spoljašnih uslova, fond se neće popunjavati", rekao je Siluanov.

Bonus video: