UKRAJINSKA KRIZA

Kličko: Greška je što smo bili uvijek neutralni

"Zemlje koje su budimpeštanskim Memorandumom garantovale našu nezavisnost i teritorijalni integritet nažalost ne mogu nam trenutno mnogo pomoći. Moramo naći druge načine za buduću odbranu naše političke strategije. Time mislim da se ne može isključiti približavanje NATO," objasnio je
0 komentar(a)
Kličko, Foto: Beta/AP
Kličko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 09:34h

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko ne podržava predlog Austrije da Ukrajina bude neutralna zemlja, istakavši da je ona uvijek bila neutralna i nesvrstana, što je bila greška.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku „"Standard"“, ukazao da se ne može isključiti približavanje Ukrajine NATO.

"Zemlje koje su budimpeštanskim Memorandumom garantovale našu nezavisnost i teritorijalni integritet nažalost ne mogu nam trenutno mnogo pomoći. Moramo naći druge načine za buduću odbranu naše političke strategije. Time mislim da se ne može isključiti približavanje NATO," objasnio je gradonačelnik Kijeva.

Kličko se, takođe, izvinio za predlog, koji je njemu pripisan, da se izgradi zid ka Rusiji, rekavši da to nikada nije pomislio.

"„U modernom svijetu graditi zidove je srednjevjekovno. Danas su moderna vojska, jaka privreda i politički rad takozani zidovi. To je mnogo efektivnije od pravog zida“", objasnio je on.

Istočna Ukrajina, prema njegovom mišljenju, treba da se drži u sastavu zemlje ekonomskim uspjehom.

Građani Ukrajine žele prije svega normalni životni standard, naglasio je Kličko.

"Sve drugo je vještački naduvano. Bez finansiranja i isporuka oružja, kao i ruskih vojnika ovaj konflikt se ne bi ni desio," uvjeren je on.

Istovremeno je podvukao da se planirani specijalni status za istočnu Ukrajinu odnosi na određene ekonomske zahtjeve, ali da neće biti autonomije.

Kada je riječ o predstojećoj zimi i sporu oko gasa sa Moskvom Kličko je ocijenio da to „neće biti laka zima“, ali da neće biti smrzavanja.

"„Rusija koristi svoje energetske resurse kao politički instrument u pregovorima. Ukrajina plaća trenutno duplo više od Njemačke, Poljske ili Francuske. Moramo pokušati da se vratimo tržišnim cijenama. Isto tako treba da budemo štedljiviji. Potrošnja energije je u Ukrajini duplo veća nego u pojedinim zemljama Evrope zbog čega postoji velika zavisnost od energenata“," zaključio je Kličko.

Preporučujemo za Vas