Nastavlja se ekonomski oporavak Španije

Španija je sredinom prošle godine izašla iz recesije, a u drugom tromjesečju ove ekonomija je porasla 0,6 odsto, snažnije nego što se očekivalo
0 komentar(a)
Madrid, Foto: Shutterstock
Madrid, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2014. 06:47h

Španska ekonomija će naredne godine porasti oko dva odsto, iako tržište rada još ne osjeća pozitivan uticaj oporavka, saopšteno je iz centralne banke te zemlje.

Španija je sredinom prošle godine izašla iz recesije, a u drugom tromjesečju ove ekonomija je porasla 0,6 odsto, snažnije nego što se očekivalo, prenosi SEEbiz.

“Najnoviji podaci ukazuju na nastavak tog trenda do kraja godine, ali sporijim tempom", kazao je u guverner centralne banke, Luis Maria Linde.

On je dodao da će to omogućiti da se godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem tromjesečju približi dva odsto, tempom kojim bi, u prosjeku, španska ekonomija mogla rasti u cijeloj narednoj godini.

Centralna banka prognozira da će ekonomija ove godine porasti 1,4 odsto, što je u skladu s Vladinim prognozama, dok je prošle godine oslabila 1,2 odsto.

U nacrtu budžeta za narednu godinu, koji je usvojio kabinet premijera Mariana Rajoya, Vlada je prognozirala ubrzavanje rasta na dva odsto. Na taj način je podignuta ranija prognoza u kojoj je rast u narednoj godini procijenjen na 1,8 odsto.

Bonus video: