NA METI TUŽILAŠTVA

Rumunija: Pretresi u Lukoilu zbog navodne utaje 230 miliona eura

Lukoil posjeduje 300 benzinskih pumpi u toj zemlji i pokriva 20 odsto lokalnog tržišta naftnim derivatima, a 2012. je zabilježio prihod od 1,34 milijardi eura
0 komentar(a)
Vozilo policije ispred zgrade Lukoila, Foto: Reuters
Vozilo policije ispred zgrade Lukoila, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2014. 19:03h

Predstavnici tužilaštva Rumunije, policija i carinici obavili su danas pretrese zbog sumnje na utaju poreza u nekoliko kancelarija ruske kompanije Lukoil u Rumuniji.

Ukupno je obavljeno 23 pretresa, javio je AFP pozivajući se na predstavnika tužilaštva koji je rekao da se, u toj fazi istrage, gubici izazvani utajom poreza i pranjem novca, procjenjuju na 230 miliona eura.

Predstavnik za medije Lukoila Vitalij Matuškin potvrdio je agenciji Ria novosti da je u rumunskoj rafineriji kompanije obavljen pretres zbog sumnje na utaju poreza i legalizaciju prihoda. On je dodao da rafinerija radi u normalnom režimu. 

Lukoil je u Rumuniji vlasnik rafinerije Petrotel koju je kompanija preuzela 1998. godine. Posjeduje 300 benzinskih pumpi u toj zemlji i pokriva 20 odsto lokalnog tržišta naftnim derivatima. Godine 2012. godine zabilježio je prihod od 1,34 milijardi eura, navodi AFP. 

Lukoil je jedna od najveći naftnogasnih kompanija u svijetu. Dokazane zalihe ugljovodonika kompanije na kraju 2012. godine iznosile su 17,3 milijarde barela. Udio Lukoila u proizvodnji nafte u Rusiji je 16,6 odsto.

Preporučujemo za Vas