Putin: Zaštitićemo ruski internet, ali bez potpune kontrole

Kako je najavio, treba prvenstveno "značajno poboljšati" zaštitu internet sajtova koje koriste "javne strukture", kako bi se izbjeglo curenje informacija i nezakonito miješanje u njihovo funkcionisanje
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.10.2014. 14:43h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je neophodno da se utvrde mjere za "zaštitu" ruskog internet prostora, isključujući međutim mogućnost njegovog stavljanja pod "potpunu" državnu kontrolu.

"Danas, neohodno je da utvrdimo i sprovedemo niz dodatnih mjera za zaštitu sajber prostora" Rusije, rekao je Putin na sastanku ruskog Savjeta bezbjednosti.

"Nemamo namjeru da ograničimo pristup internetu niti da ga stavimo pod potpunu kontrolu države. Takva mjera se čak i ne razmatra", dodao je.

Kako je najavio, treba prvenstveno "značajno poboljšati" zaštitu internet sajtova koje koriste "javne strukture", kako bi se izbjeglo curenje informacija i nezakonito miješanje u njihovo funkcionisanje.

Putin je kritikovao i pokušaje "pojedinih zemalja da zloupotrebljavaju svoj dominantan položaj u svjetskom sajber prostoru radi ostvarivanje ne samo ekonomskih, već i političkih i vojnih ciljeva".

Broj sajber-napada na ruske sajtove u "velikom je porastu u posljednjih šest mjeseci", ukazao je predsjednik.

Nove mjere imaju za cilj i da "zaštite građane od rizika" u korišćenju ruskog interneta, gdje se "slobodno šire informacije terorističkog i ekstremističkog karaktera".

Bonus video: