Baroso zabrinut uredbom ruske vlade

"Primjena uredbe" koju je nedavno usvojila ruska vlada, o "novim trgovinskim preprekama u suprotnosti" je sa sporazumom prema kojem je Evropska unija prihvatila da odloži sprovođenje sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom, poručio je Baroso
0 komentar(a)
Žoze Manuel Baroso, Foto: Beta/AP
Žoze Manuel Baroso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.10.2014. 14:12h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izrazio je danas veliku zabrinutost zbog novih ruskih trgovinskih prepreka Ukrajini.

"Primjena uredbe" koju je nedavno usvojila ruska vlada, o "novim trgovinskim preprekama u suprotnosti" je sa sporazumom prema kojem je Evropska unija prihvatila da odloži sprovođenje sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom, poručio je Baroso u odgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Putin je 17. septembra zatražio od Evropske komisije da revidira Sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina. Brisel je pristao da odloži za 1. januar 2016. primjenu dijela sporazuma o slobodnoj trgovini.

U tom kontekstu, nedavna ruska uredba je izazvala veliku zabrinutost Evropske unije, naveo je Baroso.

"Ističem da je predlog za odlaganje primjene sporazuma o slobodnoj trgovini povezan sa nastavkom preferencijalnog režima" i "sve strane moraju da primjenjuju te zaključke", dodao je on.

Bonus video: