Samit o nafti i gasu na Balkanu i u Jadranu

Samit okuplja postojeće i potencijalne investitore u oblasti nafte i gasa u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji i Rumuniji
0 komentar(a)
nafta, Foto: Shutterstock.com
nafta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.10.2014. 14:16h

Treći samit o nafti i gasu na Balkanu i u Jadranu otvoren je u Atini s ciljem da ojača ekonomsku i geopolitičku ulogu regiona kroz eksploataciju zaliha ugljovodonika u vrijeme kada EU nastoji da riješi pitanje svoje energetske bezbjenosti.

Grčki ministar za okolinu, energetiku i klimatske promjene, Janis Maniatis rekao je novinarima da je problem u EU pitanje energetske bezbjednosti i da Evropa pokušava da ga riješi na više načina.

Prema njegovim riječima, to se radi kroz uspostavljanje jedinstvenog evropskog tržišta i stvaranje veza i interkonekcija između nacionalnih mreža za gas i struju.

"Treće je štednja energije, što je odličan, ali zanemaren način. A četvrti način je to zašto smo ovdje danas: razvoj svih resursa EU kako bi se smanjila zavisnost od trećih zemalja", istakao je Manitis.

Grčki ministar je ocijenio da je stoga veoma ohrabrujuće što su posljednjih godina najprije Sredozemlje, a sada i Jadransko i Jonsko more počeli da privlače interesovanje i malih investitora, i velikih naftnih kompanija.

Manitis je naglasio da indicije i geološki nalazi za eksploataciju nafte i gasa na Balkanu i Jadranu daju osnove da naftne kompanije treba da se prema regionu kao novom veoma atraktivnom mjestu za investicije, uz transparentnost, slobodnu konkurenciju i visok nivo mjera zaštite životne sredine.

Samit traje do petka, 3. oktobra, i okuplja postojeće i potencijalne investitore u oblasti nafte i gasa u Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Sloveniji, Italiji i Rumuniji.

Bonus video: