MOSKVA DEMANTUJE

NATO: Stotine ruskih vojnika i dalje u Ukrajini

Evropska unija je odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, uz ocjenu da se dogovor o miru u Ukrajini ne primjenjuje u potpunosti
0 komentar(a)
Ruski i ukrajinski vojnik, Foto: Reuters
Ruski i ukrajinski vojnik, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2019. 10:17h

Stotine ruskih vojnika, uključujući i specijalne jedinice, i dalje se nalazi na istoku Ukrajine, izjavio je portparol NATO Džej Janzen.

"Od početka primirja, bilo je značajnog povlačenja ruskih konvencionalnih snaga iz Ukrajine. Međutim, stotine ruskih snaga uključujući specijalne jedinice, i dalje je u Ukrajini", rekao je Janzen agenciji Frans pres.

Rusija i dalje demantuje da se njeni vojnici bore na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine gdje je od 5. septembra na snazi primirje, ali se ono krši.

"Nismo konstatovali nastavak smanjenja ruskih borbenih snaga u Ukrajini u posljednjih nedjelju dana", rekao je Janzen, navodeći da je 20.000 ruskih vojnika i dalje stacionirano u Rusiji "uz granicu sa istokom Ukrajine".

NATO od jula iznosi takvu procjenu. Alijansa je krajem avgusta saopštila da se više od 1.000 ruskih vojnika bori na istoku Ukrajine i objavila satelitske snimke ruskih jedinica koje djeluju na ukrajinskoj teritoriji.

Američki general Filip Bridlav je potom 20. septembra konstatovao "značajno smanjenje" ruskih snaga u Ukrajini.

EU: Primirje u Ukrajini se ne primjenjuje u potpunosti, sankcije Rusiji ostaju na snazi

Evropska unija je odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, uz ocjenu da se dogovor o miru u Ukrajini ne primjenjuje u potpunosti.

Portparolka šefice diplomatije EU Maja Kocijančić rekla je da je na sastanku u Briselu istaknuto da ima "ohrabrujućeg razvoja događaja" nakon dogovora o primirju 5. septembra, ali i da će "svi djelovi tog dogovora morati da se u potpunosti implementiraju", prenio je B92.

Sankcijama su pogođeni ruski zvaničnici, naftna industrija, vojna industrija i banke.