Rasmusen: Moja najveća greška je Putin i njegova Rusija

"Rusija je pokazala krajnje nepoštovanje međunarodnog prava i brutalnu odlučnost iscrtavanje sopstvenih granica"
51 pregleda 7 komentar(a)
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Anders Fog Rasmusen, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2014. 17:00h

Anders fon Rasmusen, odlazeći generalni sekretar NATO otkrio je da tokom svog petogodišnjeg mandata najviše žali zbog ponašanja Vladimira Putina i Rusije, prenosi Blic.

Govoreći o "izazovima koji su daleko veći nego u vrijeme Hladnog rata", borbi NATO alijanse sa džihadistima i "ostalim prijetnjama po svjetski mir", Rasmusen se dotakao Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina.

"Na istoku naše planete, Rusija je pokazala krajnje nepoštovanje međunarodnog prava i brutalnu odlučnost iscrtavanje sopstvenih granica. Obrazac je jasan. Od Moldavije i Gruzije, pa do sadašnje situacije u Ukrajini, Putin koristi mešavinu propagande, ekonomskog, vojnog i političkog pritiska kako bi proizveo nestabilnost u tom regionu. Ponašanje Rusije predstavlja najveće razočarenje i moju najveću grešku u prethodnih pet godina. Moj prvi govor kao glavnog sekretara NATO bio je vezan za strateško partnerstvo sa Rusima. Očigledno je da oni NATO ne vide kao saveznika, već kao prijetnju", rekao je bivši danski premijer i odlazeći glavni sekretar NATO pakta za britanski "Independent".

Bonus video: