Britanci u vojnoj akciji u Iraku?

Kameron prošle godine nije dobio podršku parlamenta za predlog da se bombarduju sirijske vladine snage zbog navodne upotrebe hemijskog oružja
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2014. 13:48h

Britanski parlament biće pozvan da 26. septembra glasa o predlogu premijera Dejvida Kamerona da se ta zemlja pridruži SAD u operaciji protiv ID u Iraku.

Odluka Britanaca da se priključe vazdušnim napadima trebalo bi da bude zasnovana na zahtjevu Bagdada, prenijela je agencija Rojters pozivajući se na izvore iz Kameronovog kabineta.

Agencija navodi da će se britanski premijer danas sastati sa iračkim kolegom Haiderom al Abadijem na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Izvori navode da Kameron očekuje od Abadija da će mu se obratiti sa zahtjevom da Britanija podrži vazdušne napade, kao i da britanski premijer još nije donio odluku o učesću u napadima u Siriji zbog pravnih razloga. Opoziciona Laburistička partija skeptična je povodom britanskog angažovanja u Siriji, ali snažno podržava akciju u Iraku, što je danas potvrdio njihov lider Ed Miliband. Kameron prošle godine nije dobio podršku parlamenta za predlog da se bombarduju sirijske vladine snage zbog navodne upotrebe hemijskog oružja. U vazdušnim napadima na islamiste pored SAD učestvuju njihovi arapski saveznici Bahrein, Katar, Saudijska Arabija, Jordan i UAE. Francuska je najavila da neće bombardovati pripadnike Islamske države u Siriji, iako učestvuje u vazdušnim napadima na islamiste u Iraku, dok Njemačka uopšte neće učestvovati u bombardovanju džihadista.

Bonus video: