Pojačano obezbjeđenje institucija EU, uhapšeno dvoje Belgijanaca turskog porijekla

"Svjesni smo da nismo imuni na rizike i stalno pratimo situaciju, a unutrašnje mjere obezbjeđenja ne komentarišemo iz očiglednih razloga”, rekao je potparol EK Džonatan Tod
0 komentar(a)
Evropska komisija, EK, novina, Foto: Beta-AP
Evropska komisija, EK, novina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.09.2014. 12:16h

U Briselu je od jutros pojačano obezbjeđenje evropskih institucija, ali u Evropskoj komisiji (EK) tvrde da nema konkretnih informacija o opasnosti od terorističkih napada.

"Tražili smo od belgijskih vlasti informacije o eventualnoj bezbjednosnoj prijetnji, ali nam je rečeno da nema konkretne opasnosti", rekao je novinarima potparol EK Džonatan Tod.

Belgiski i holandski mediji objavili su proteklog vikenda, pozivajući se na policijske izvore, da je uhapšeno nekoliko džihadista koji su planirali terorističke napade u Briselu, između ostalog i na evropske institucije.

Niko od nadležnih, međutim, nije zvanično potvrdio ove navode, a portparol EK je odbio da komentariše okolnosti da je obezbjeđenje ispred i untar zgrada u kojima se nalaze evropske institucije od jutros uočljivo pojačano, kao i kontrola na ulazu.

“Svjesni smo da nismo imuni na rizike i stalno pratimo situaciju, a unutrašnje mjere obezbjeđenja ne komentarišemo iz očiglednih razloga”, rekao je Tod.

Flamanski list “Latste njuz” je jutros objavio da se među uhapšenima nalazi par Belgijanaca turskog porijekla u čijem je stanu nađen arsenal oružja i da su prethodno viđeni kako osmatraju zgrade u briselskom Evropskom kvartu.

Prema navodima lista, ovaj par je donedavno boravio u Siriji i Iraku, a sumnja se da se tamo pridružio ekstremnim islamističkim grupama.

Belgijske vlasti procjenjuju da se od oko 400 Belgijanaca koji su se borili na strani džihadista oko 100 vratilo u Belgiju i da neki od njih planiraju terorističke akcije.

Bonus video: