ECB dodijelila 82,6 milijardi eura ultra-jeftinih kredita

Iznos odobrenih kredita niži je u odnosu na prognoze analitičara koji su očekivali da će ECB dodijeliti bankama najmanje 100 milijardi eura
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2014. 06:50h

Evropska centralna banka (ECB) dodijelila je 82,6 milijardi eura ultra-jeftinih kredita za 255 bankarske organizacije, u okviru novog programa za podsticaj ekonomije eurozone, kroz kreditiranje privatnog sektora.

Program je dizajniran s ciljem da unaprijedi funkcionisanje transmisionog mehanizma monetarne politike kroz podršku plasmanima banaka realnoj privredi, navodi se u saopštenju ECB, prenose agencije.

Iznos odobrenih kredita niži je u odnosu na prognoze analitičara koji su očekivali da će ECB dodijeliti bankama najmanje 100 milijardi eura.

ECB je u junu predstavila plan o „ulivanju“ dodatne likvidnosti u finansijski sistem eurozone u sklopu Ciljanog programa dugoročnog refinansiranja (TLTRO).

Banke eurozone ove godine imaju mogućnost da, u dva navrata, iz tog programa pozajme do 400 milijardi eura, pri čemu će druga ovogodišnja runda uslijediti 11. decembra, a preostalih šest u periodu od marta naredne do juna 2016. godine.

Bonus video: