Zašto najbogatiji Francuzi bježe u Belgiju

Najbogatiji Francuz Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju
1 komentar(a)
milijarder, milioner, pare, novac, Foto: Shutterstock
milijarder, milioner, pare, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2014. 11:06h

Oko 20 od 100 najbogatijih Francuza jedan dio svog bogatstva čuva u Belgiji, što je iznos od oko 17 milijardi eura, navodi francuski list Eko.

Najbogatiji Francuz Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju kako bi izbjegao plaćanje poreza na bogatstvo koje je uveo aktuelni francuski predsjednik Fransoa Oland. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 27,5 milijari eura.

Poslije njega isto su učinili i vlasnik kompanije Laktalis Emanuel Besnije, čije se bogatstvo procjenjije na 2,5 milijardi eura, zatim Žan-Klod Deko vlasnik kompanije JC Deko sa bogatstvom od 3,3 miljarde eura. Isto je učinila i porodica Pežo,čiji se kapital procjenjuje na 4,84 milijarde eura kao i sadašnji vlasnici trgovinskog lanca Karfur porodica Ale sa kapitalom od 5,86 milijardi eura. Jedan od najvažnijih razloga preseljenja najbogatijih Francuza u susjednu Belgiju je nepostojeći zakon o porezu na bogatstvo.

Bonus video: