Kameron upozorio Škote: Razvod će biti bolan

Procjenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača se neodlučno njih oko 500.000, navodi Rojters
87 pregleda 21 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2014. 18:59h

Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas da, ukoliko se Škoti na referendumu, odluče za nezavisnost - to neće biti sudsko razdvajanje već bolan razvod.

"Glava, srce i duša - želimo da ostanete (u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva). Glas "Da" biće kraj zemlje koju svi mi zovemo domovinom, a izgradili smo je svi zajedno", rekao je Kameron tokom posjete Aberdinu centru škotske naftne industrije.

U svom, ubjedljivo, najsnažnijem govoru uoči referenduma u četvrtak, 18. septembra Kameron je naveo da će, ukoliko se Škoti odluče za nezavisnost, to biti bolan razvod.

"Nema vraćanja na staro, nema reprize. To je odluka jednom za svagda", rekao je Kameron, prenijela je agencija AFP.

Kameron je upozorio da bi pobjeda glasa "Da" ugrozila penzije i valutu koju Škoti koriste, razbila britanske oružane snage i postavila granice između Engleske i Škotske koja se možda neće lako prelaziti.

Britanski premijer je naveo da je "škotska pronezavisna vlada (vladajuće Škotske nacionalne partije) iscrtala budućnost koja je isuviše dobra da bi bila istinita" i Kameron je dodao da "ne želi da narod Škotske bude prodat za san koji će nestati".

Održavanje referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su potpisali 15. oktobra 2012. godine Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Kameron, premijer Ujedinjenog Kraljevstva

Premijer Velike Britanije doputovao je u svoju posljednju posjetu Škotskoj uoči referenduma u nadi da će uticati na povećanje broja onih koji su protiv otcjepljenja, pošto su tabori "za" i "protiv" otcjepljenja Škotske od Velike Britanije utrkuju u pridobijanju glasova neopredijeljenih, dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka više nego tijesna.

Procjenjuje se da je, od više od četiri miliona registrovanih glasača se neodlučno njih oko 500.000, navodi Rojters.

Održavanje referenduma dogovoreno je Edinburškim sporazumom koji su potpisali 15. oktobra 2012. godine Aleks Salmond, prvi ministar Škotske i Kameron, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako su sva ustavna pitanja pod nadležnošću vlade u Londonu, ovim sporazumom su na vladu u Edinburgu prenesene privremene nadležnosti koje joj omogućavaju da održi legalni referendum, koristeći mehanizam predviđen Odjeljkom 30 Zakona o Škotskoj iz 1998. godine.

SAD "biraju riječi"

Bela kuća se danas oprezno izjasnila o referendumu o nezavisnosti Škotske rekavši da će Vašington poštovati ishod referenduma, ali da bi više volio da njegov saveznik ostane "jak, snažan i ujedinjen".

Portparol američkog predsjednika Baraka Obame Džoš Ernest pažljivo je birao riječi odgovarajući na pitanje o izgledima škotskog referenduma, prenosi Rojters.

"Tu odluku treba da donesu građani Škotske. Mi svakako poštujemo pravo građana Škotske na odlučivanje. Ali, znate, kao što je i sam predsjednik rekao, naš je interes da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane jak, snažan, ujedinjen i efikasan partner", dodao je on.

Stanovnici Škotske će 18. septembra na referendumu odlučiti da li će se odvojiti ili će ostati u sastavu Velike Britanije.

Bonus video: